01 Temmuz 2000 21:00

Sıra kurultayda

Trakyalı üreticiler, kurultay yapmaya hazırlanıyor. Üreticilerin sorunlarını tartışmak amacıyla düzenlenecek kurultay çalışmalarını muhtar ve ziraat odası yöneticilerinin de bulunduğu 60 üretici yürütüyor.

Paylaş
Sıra kurultayda
Şahin Bayar
Hükümetin uyguladığı tarım politikalarına tepki gösteren Trakyalı üreticiler, sorunlarını tartışmak ve çözüm önerilerini sunmak için önümüzdeki günlerde kurultay yapmayı planlıyor. TZOB'un Tekirdağ'da yaptığı mitinge, "Başladık, kökleştik, büyüyoruz. Trakya Köylüleri Kurultay Girişimi" pankartı ile katılan Trakyalı üreticiler, hedeflerinin ziraat odalarını daha etkin hale getirmek olduğunu dile getiriyorlar.
Özellikle Ergene Havzası'nda bulunan üreticilerin ilgi gösterdiği kurultay çalışmalarına 14 köyde başlandı. Aralarında ziraat odaları yöneticileri ile muhtarların da bulunduğu üreticiler, Ergene Nehri'nin kurtarılmasına yönelikte çalışmalar yapacaklarını ifade ediyorlar.
Kurultayın amaçlarını ve hedeflerini gazetemize anlatan Kaynarca köyü üreticilerinden Şevki Konur, hükümetin tarım emekçisini yok etmeye çalıştığını söyledi.
Buna karşı çıktıkları için kurultay çalışmalarına başladıklarını anlatan Konur, "Son açıklanan taban fiyat ile insanların onurları ayaklar altına alındı, gururları kırıldı. Bunlara karşı durmanın insanlık görevi olduğuna inanıyorum. Bu bilinçle böyle bir çalışmaya başladık" dedi.
Kurultay çalışmalarını şu anda 14 köyden 60 köylünün katıldığı bir girişim grubu tarafından yürütüldüğünü belirten Konur, çalışmayı bütün Trakya'ya yayacaklarını ifade etti. Türkiye nüfusunun yüzde 43.8'ni oluşturan üreticilerin örgütsüz olmalarından dolayı en fazla sömürülen kesim olduğunu hatırlatan Konur, "Var olma mücadelesi veriyoruz. İlk adım atıldı. Başladık, kökleştik, büyüyoruz" diye konuştu.
"Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz'daki bütün sanayinin atıkları Ergene'ye akıyor. Arıtma tesisleri takmamışlar. Topraklarımız, mahsullerimiz zehirlendi. Yüzmeyi orda öğrenirdik, balıklar yaşardı. Şimdi onların hepsi bitti. Artık ölüm sınırına geldik" diyen Sinanlı köyünden İsmet Patron adlı üretici de torunlarına yaşanabilir bir dünya bırakmak için kurultay girişimi içinde yer aldığını anlattı.
68 yaşında olduğunu kaydeden İsmet Patron adlı üretici, "Torunum var. Benim boynuma sarılıyor. 'Dedeciğim' diyor. Bugün aklı ermiyor. Ama yarın aklı erdiğinde bu sevgi nefrete dönüşecek. Bize yaşanamayacak bir dünya bırakmışsınız diye. Bunlar yaşanmasın diye duyarlı arkadaşlarla bir oluşum oluşturduk" dedi.
Üreticilere çağrı
Kurultay girişimcilerinden ve Sinanlı köyünden Şerafettin Konukçu adlı üretici ise üç yıldan beri taban fiyatlarının yerinde saydığını dile getirerek şöyle konuştu: "Bunun karşısında gübre de 5 kat artış var. Çok zor durumlara düştük. Onun için bu girişimcilik içimizden geliyor. Ergene Ovası'nda toprağı olanlar artık bu toprakları kullanamıyor. Onun pis kokularından yanına dahi yaklaşılmıyor. Bu böyle gitmez. Tarım burada ayaklar altına alındı. Artık üreticinin sesini duyurmak zamanı geldi de geçiyor. Üreticilerin birleşip mücadele vermesinin zamanı geldi."
Konukçu, bütün üreticilerin kurultaya katılması gerektiğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Meksika'da seçim günü

SONRAKİ HABER

Üretici böbreğini satıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...