01 Temmuz 2000 21:00

Meksika'da seçim günü

Meksika'da bugün yapılan devlet başkanlığı seçimleri, PRI'nın 71 yıllık iktidarına elveda demesine yol açabilir. Ancak iki büyük muhalif parti de, halkın taleplerini karşılamaktan çok uzak.

Paylaş
Meksika'da seçim günü
Orta Amerika ülkesi Meksika'daki kritik devlet başkanlığı seçimleri bugün yapılıyor. Seçimler, Kurumsal Devrimci Parti'nin (PRI) 71 yıldır koruduğu iktidarını yitirme olasılığını da getiriyor.
Seçimler öncesi yapılan son anketler, PRI adayı Francisco Labastida'nın, muhalefetteki sağcı Ulusal Eylem Partisi (PAN) adayı Vicente Fox'un biraz önünde olduğunu gösteriyor. İki adayın da yüzde 35'lerde gezinmesi, halen "kararsız" olduğunu açıklayan yüzde 15'lik kesimin önemini de artırıyor. Bu durum ayrıca, sosyal demokrat bir politika izleyen Demokratik Devrim Partisi (PRD) ve adayı Cuauhtemoc Cardenas'ı da "kilit isim" haline getiriyor. Cardenas, ABD emperyalizminin sıcak baktığı Vicente Fox ile ittifaka girmeyi reddederek puan toplamaya çalışmıştı.
Halk değişim istiyor
Siyasi gözlemciler, seçimlerin sonuçları hakkında bir tahminde bulunmaktan kaçınırken, PRI'nın yıpranmışlığı üzerinde duruyorlar. CIDE adlı düşünce kuruluşundan Carlos Elizondo, durumun belirsizliğine dikkat çekerek kafasındaki soruları "Kararsızlar ne yapacak, kaç insan devletten çekindiği için PRI'ya karşı oy vereceğini gizledi veya utandığı için oyunun PRI'ya gideceğini açıklamadı?" olarak sıraladı.
Siyaset bilimci Alfonso Zarate ise, seçimin, PRI aygıtı ile halkın bu partiye karşı duyduğu öfkeyi karşı karşıya getireceği saptamasını yaptı. Zarate, sağcı aday Fox'un gösterişli seçim kampanyasının da, seçimle birlikte sınavdan geçmiş olacağını belirtti.
'Kovboy'ların adayı
Eski bir Coca-Cola yöneticisi olan Fox, kovboy çizmeleri ve şapkası ile "kimin adayı" olduğunu ilk bakışta belli ediyor. Fox, seçimler boyunca büyük paralar harcadı ve kampanyasını "Biz çoktan kazandık" sloganına dayandırdı. Sağcı aday, yerli kökenli bir solcu olan Cardenas'ın üçüncü kez devlet başkanlığına aday olmasını bir başarısızlık olarak göstererek, sol oyları da toplamaya çalışıyor. Ancak muhalif her iki aday da, ülkenin PRI'dan artık kurtulması gerektiğinde birleşiyorlar.
Oy satın alma çabası
Gözlemciler, daha önceki seçimlerde PRI tarafından yapılan hilelere dikkat çekiyorlar. PRI, bu seçimde de yoksul halka çeşitli gıda maddeleri dağıtarak oy satın almaya çalıştı. Elde edilen bilgilere göre, kamu sektörü işçileri de PRI için kampanya yürütmeye zorlanıyor.
Meksikalı patron örgütleri ise, kim gelirse gelsin değişen fazla bir şey olmayacağını vurguluyorlar. Devlet Başkanı Ernesto Zedillo yönetimindeki Meksika, ABD tarafından dayatılan NAFTA anlaşmasının ardından, büyük bir yoksulluğa sürüklendi. 100 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 40'ı, yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Chiapas'ta durum
Adaylardan hiçbirinin, Chiapas eyaletindeki sorunlardan bahsetmemesi ise dikkat çekici bulunuyor. Halkın büyük bir bölümünün Zapatist gerillalara destek verdiği bu bölgede, seçimler öncesi polis ve ordu yığınağı ise iyice yoğunlaştı. Kumandan Yardımcısı Marcos yönetimindeki EZLN (Zapatist Ulusal Kurtuluş Ordusu), denetimi altındaki bölgelerde seçim sandıklarına müdahale edilmeyeceğini açıkladı. EZLN ayrıca, seçimlerde sosyal demokrat PRD'yi desteklediğini ilan etti.
Meksika'da 12 yıl önce yapılan seçimlerde, PRD adayı Cuauhtemoc Cardenas'ın önde gittiğinin anlaşılmasının ardından merkezi bilgisayar sistemi "anlaşılamayan bir biçimde" çökmüş ve daha sonra PRI'nın oyları PRD'yi geçmişti.
ÖNCEKİ HABER

Göç çocukları aile reisi oldu!

SONRAKİ HABER

Sıra kurultayda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa