30 Haziran 2000 21:00

Fabrikamız özelleştirmeye kapalıdır!

Türkiye'nin selüloz ve kâğıt ihtiyacını karşılayan SEKA fabrikalarının özelleştirilmesi girişimlerine karşı, Selüloz-İş tarafından yapılacak mitinglerin ilki bugün Çaycuma'da gerçekleştiriliyor. Selüloz-İş ve SEKA işçileri, tüm halkı mitingine çağırdılar.

Paylaş
Fabrikamız özelleştirmeye kapalıdır!
Özer Akdemir
IMF direktifleriyle KİT'lerin özelleştirilmesine hız veren hükümet, Türkiye genelinde SEKA fabrikalarını satma girişimlerini sürdürüyor. Çaycuma SEKA Fabrikası da bu kapsamda 10 Temmuz'da ihaleye çıkarılıyor. İşçiler ise, özelleştirmeye ve sosyal devletin yok edilmesine karşı bugün miting yapacak.
"Sosyal Devlete Sahip Çık! İşsizliğe ve Göçe Hayır!" mitingi, Çaycuma'da 1979'dan bu yana yapılacak ilk miting olma özelliğini de taşıyor.
Fabrikalarının özelleştirme girişimlerine karşı çıkan SEKA işçileri, özelleştirmenin sadece kendilerine değil tüm ilçeye zarar vereceğini belirtiyorlar. SEKA'nın Çaycuma'daki tek istihdam alanı olduğuna dikkat çeken işçiler, özelleştirmenin zaten göç veren Çaycuma'yı iyice küçülteceğini, yani sonunu getireceğini söylüyor. Özelleştirmenin işten atma, düşük ücret ve sendikasızlaştırmayı artırdığını söyleyen işçiler, "Sadece SEKA'lardaki değil tüm özelleştirmelere karşı işçisi, memuru, esnafı, köylüsü tüm halkın ortak mücadelesinin gerektiğine" işaret ettiler.
'Terk etmeyeceğiz'
Fabrikalarının ihaleye çıkacağı gün olan 10 Temmuz'da çoluk çocuk fabrikayı terk etmeyeceklerini belirten işçiler, bugün yapacakları mitinge tüm Çaycuma halkının katılacağını, Zonguldak'taki sendikalar, kitle örgütleri ve siyasi partilerden de destek beklediklerini söylediler.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve Belediye-İş Zonguldak Şubesi, mitingi destekleyeceğini bildirirken, Emeğin Partisi Zonguldak İl Örgütü de mitinge tüm güçleriyle katılacağını açıkladı.
Selüloz-İş Çaycuma Şube Başkanı Recep Çapkın da gazetemize yaptığı açıklamada, "Bu mitingle SEKA'ların özelleştirilmesinin yanlışlığını, özelleştirmelerle birlikte daha da artacak işsizlik ve göçün Çaycuma'yı bitireceğini anlatmak istiyoruz. Mitingde ayrıca, IMF'nin direktiflerine harfiyen uyan hükümetin, halkın sesine kulak vermesi gerektiğini vurgulayacağız. İşgüvencesi, grevli toplusözleşmeli sendika hakkı, emekli ve tüm çalışanların hayat standartlarının yükseltilmesi, kısacası işimiz, ekmeğimiz, onurumuz için bu mitingi düzenleyeceğiz" dedi. Çaycuma SEKA'nın zarar ettiği, işçilerin ücretlerinin yüksek olduğu yönünde iddialar olduğunu belirten Çapkın, "Çaycuma SEKA zarar ediyorsa bunun suçu bizim değil, bizi yönetenlerin. Kaldı ki fabrikamız zarar değil kâr eden bir kuruluştur. Biz üretiyoruz, ürettiğimizin de karşılığını istiyoruz" diye konuştu.
Halka çağrı
Özelleştirmelerin yaşandığı her yerde işçi kıyımlarının da gündeme geldiğine dikkat çeken Çapkın, "Örneğin Bartın Çimento özelleştirilmiş, 5400 işçiden 3000'i işten atılmış. ORÜS'te 1600 kişi çalışırken 700'ü işten atılmış. Çaycuma SEKA'da 380 tane sendikalı, 109 tanede taşeron işçi çalışıyor. Bu işten atmalar, özelleştirildiği takdirde bizim SEKA'da da olacak. Ayrıca Çaycuma SEKA'nın lojman, sinema gibi sosyal tesisleri de bu özelleştirmeyle birlikte birilerine peşkeş çekilecek. Lojmanlara Karaelmas Üniversitesi talipmiş. Sinema ve sosyal tesisleri de belediye istiyormuş."
İzmit SEKA'nın kapatılmasına karşı verilen mücadele sonucu kararın geri alındığını hatırlatan Çapkın, "Halk yanımızda olursa Çaycuma SEKA'nın özelleştirilmesini de önleyebiliriz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Meclis'ten rekor 'aklama'

SONRAKİ HABER

Göç çocukları aile reisi oldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa