30 Haziran 2000 21:00

Sokakta kanlı 'temizlik'

Honduras devleti, çocukların sokaklara düşmesini önlemek yerine onları öldürmeyi tercih ediyor. Ülkede uygulanan sokak çocuklarının öldürülmesi programının adı ise 'toplumsal temizlik'!

Paylaş
Sokakta kanlı 'temizlik'
Latin Amerika ülkesi Honduras'ta, devletin "toplumsal temizlik" adını verdiği program ile, sokak çocuklarının kitlesel olarak öldürüldüğü ortaya çıktı. Hafta içinde yayınlanan bir araştırmaya göre, program kapsamında, son 2.5 yıl içinde 300'den fazla sokak çocuğu devlet güçleri tarafından katledildi.
Araştırmayı gerçekleştiren yardım kuruluşu, BM Yüksek Komiserliği'ne çağrıda bulunarak, hükümetin sorumluları yargılaması için baskı yapılmasını istedi.
Casa Alianza adlı çocukları koruma örgütü tarafından hazırlanan raporda, cinayetlerin pek çoğunun polis ve istihbarat örgütü mensupları tarafından işlendiğine dikkat çekildi.
Sokak çocuklarının sistematik olarak katledilmesine, daha önce Brezilya'da da rastlanmıştı.
Honduras ordu ve polisinin çocukları öldürme gerekçesinin, Tegucigalpa ve San Pedro Sula gibi şehirlerde işlenen küçük hırsızlık suçları olduğu belirtiliyor.
6 ay içinde 13 çocuk
Casa Alianza raporunda, 2000 yılının ilk 5 ayı içinde, 15 yaş altı çocukların öldürülme oranının artış kaydettiğine dikkat çekildi. Raporda, "1999 yılında 15 yaşın altında 15 çocuk öldürüldü. Ancak bu sayı ocak ayından mayıs sonuna kadar 13 oldu. Üstelik, bu rakamlar gerçeği tam olarak yansıtmıyor olabilir" denildi.
Casa Alianza'nın Honduras bürolarında çalışan araştırmacılar, Ocak 1998'den Mayıs 2000'e kadar 302 sokak çocuğunun öldürüldüğünü belgelediler. Kurbanların yüzde 55'i 18 yaşın altında ve yüzde 93'ü erkek.
Çoğu 'faili meçhul'
Cinayetler sonrası açılan göstermelik davaların yüzde 74'ü, katillerin "bulunamaması" nedeniyle kısa sürede kapanmış durumda. Ancak yine de, polis ve askerlerin, 36 cinayete karıştığı tespit edildi.
Bu veriler ışığında kamu güvenliği bakanlığına başvuran Casa Alianza, bakan Elizabeth Chiaz Sierra'dan herhangi bir yanıt alamadı.
Latin Amerika çapında faaliyet yürüten Casa Alianza'nın yöneticisi Bruce Harris, konuyla ilgili açıklamasında, "Honduras yetkilileri bu cinayetler hakkında bilgi sahibi. Ama sorumluları cezalandırma yeteneğine sahip değiller" diye konuştu. Harris, BM'nin yargısız infaz olaylarına bakan özel rapörtörü Asma Jahangea ile BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mary Robinson'un duruma müdahale etmesini istedi.
Honduras'ın da imza attığı BM Çocuk Hakları Bildirgesi'nin 19. maddesinde, üye ülkelerin "çocukları her tür ruhsal ve fiziki şiddet, yaralanma veya suiistimalden korumakla yükümlü olduğu" belirtiliyor. Ancak Türkiye dahil olmak üzere üye ülkelerin hemen hiçbiri bu sorumluluğu umursamıyor.
Orta ve Latin Amerika ülkelerinde, ABD'ye bağımlı hükümetlerin uyguladığı ekonomik politikalar, çocuklar açısından da felaketle sonuçlandı. Halen kıtadaki her ülkede onbinlerce çocuk, sokaklarda yaşam mücadelesi veriyor. BM verilerine göre bu çocukların yüzde 90'ı, tiner vb. maddelere bağımlı hale gelmiş durumda.
ÖNCEKİ HABER

İmecenin özünde 'emek'

SONRAKİ HABER

Artık örgütlenmek gerekli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...