29 Haziran 2000 21:00

Sağlık emekçisi sesini yükseltiyor

Sağlık emekçilerinin polis saldırısıyla ve gözaltılarla bastırılmaya çalışılan eylemleri hızını kesmeden devam ediyor. Emekçiler dün de eylemdeydi...

Paylaş
Sağlık emekçisi sesini yükseltiyor
Sağlık emekçilerinin sağlıkta özelleştirmeye son verilmesi, sürgün kararlarının geri alınması, "gönüllü çalışma" uygulamasının durdurulması, ücretler arasındaki dengesizliğin giderilmesi, grevli toplusözleşmeli sendika hakkı ve özlük haklarının iyileştirilmesi talepleriyle, dün, başta İstanbul olmak üzere pek çok yerde eylem yaptılar.
Tüm Sosyal-Sen ve SES İstanbul şubelerine üye sağlık emekçileri, dün Fındıklı'da bulunan Bölge Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak, hükümeti protesto ettiler. SES Genel Mali Sekreteri Hakan Güleşe, SSK'ya yatırım yapılmayarak, sağlık ve sosyal güvenlik hakkının özel sektörün kâr hırsına terk edildiğini belirtti. SES Anadolu Şubesi Başkanı Özkan Tüm de, sağlıkta özelleştirmeye, ek ödeme adaletsizliğine, 'gönüllü çalışma' adı altında dayatılan zorunlu fasla mesai uygulamasına, kadro eksikliğine, taşeronlaştırmaya, sefalet zamlarına, grevsiz toplusözleşmesiz sendika yasasına karşı eylemde olduklarını söyledi.
SES Şişli Şubesi yöneticilerinden Rabia Tuncer, İşyeri Temsilcisi Akife Aktaş ile Fatma Akaltun, Arzu Cesur ve Elif Taş isimli sağlık emekçilerinin SSK Okmeydanı Hastanesi'nden sürgün edildiğini ve bu sürgünlere karşı yapılan eylemde 17 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Tüm, sürgün ve baskı politikalarının SSK'yı tekellere peşkeş çekmenin önündeki engellerden biri olan sendikal örgütlülüklerinin dağıtılmasının hedeflendiğini vurguladı. Tüm, "Polisi hastane çalışanlarına saldırmaya davet eden SSK Okmeydanı Başhekimi Elvin Dinç ve olaylara müdahale etmeyen diğer hastane yöneticilerini, gelişmelere seyirci kalan SSK Bölge Müdürü Hikmet Çevik'i, bu yöneticilerle birlikte, sürgün kararlarında imzası olan SSK Genel Müdürü'nü istifaya çağırıyoruz" dedi. Tüm, taleplerini duyurmak için 8 Temmuz'da Ankara'da olacaklarını hatırlattı.
Başhekimliğe siyah çelenk
Bu arada, SSK Okmeydanı Hastanesi'nde, yaşanan polis saldırısı ve gözaltılar ile 5 arkadaşlarının sürgün edilmesini protesto eden SES üyeleri de hastanenin Başhekimlik binası önüne siyah çelenk bıraktılar.
Sabah saatlerinden itibaren işbırakan SSK Okmeydanı Hastanesi çalışanları, "Başhekim istifa", "Bakan istifa", "Sürgünler, cezalar geri alınsın" sloganlarıyla hastane bahçesinde basın açıklaması yaptılar. SES Şişli İşyeri Temsilcisi Özlem Toker, Başhekimliğin, SSK Bölge Müdürlüğü'nün, Çalışma ve Sosyal Bakanlığı'nın baskıcı tutumlarının son bulmasını istedi.
Buradaki eyleme de katılan Hakan Güleşe ise, ülke genelinde üyelerine yönelik baskı ve sürgünler ile zorla çalıştırmaya karşı 8 Temmuz'da Ankara'da olacaklarını kaydetti. Eğitim-Sen 5 No'lu Şube Başkanı Cemal Çoban ve Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Sekreteri Ali Küçükkoçkaya da yaptıkları konuşmalarda, sağlık emekçilerinin mücadelesini desteklediklerini belirttiler. Küçükkoçkaya, İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak hastane başhekimine karşı imza kampanyası başlattıklarını da bildirdi. Eylem, başhekimliğin önüne siyah çelenk bırakılmasıyla son buldu.
Mersin/ Manisa/ Sivas
Tüm Sosyal-Sen ve SES üyeleri, Mersin'de SSK Bölge Müdürlüğü önünde, Manisa'da Devlet Hastanesi'nde, Sivas'ta SES binasında yaptıkları basın açıklaması ve eylemlerle sağlık emekçileri üzerindeki baskılara, SSK'nın özelleştirilmesine ve hükümetin sağlık alanındaki kadrolaşma uygulamalarına tepki gösterdiler.
ÖNCEKİ HABER

Bu anayasa kimin?

SONRAKİ HABER

İmecenin özünde 'emek'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa