29 Haziran 2000 21:00

Urfa TEDAŞ valiye peşkeş çekilecek

Elektrik dağıtımının SÜREDAŞ'a devrine ilişkin çalışmalar, TEDAŞ çalışanlarının tepkisine neden oldu.

Paylaş
Urfa TEDAŞ valiye peşkeş çekilecek
Elektrik dağıtımının SÜREDAŞ'a devrine ilişkin çalışmalar, TEDAŞ çalışanlarının tepkisine neden oldu. 1 aydır işbırakma, iş yavaşlatma ve basın açıklamaları ile tepkilerini dile getiren işçi ve memurlar, özelleştirmeye karşı ortak bir komite oluşturdular.
Yaklaşık 400 kişinin çalıştığı Urfa TEDAŞ'ta oluşturulan 12 kişilik komite, her akşam muhtar dernekleri ve partileri gezerek kamuoyu oluşturmaya uğraşıyor. Çalışmaları üzerine görüştüğümüz komitede yer alan İsmet Bingöllü, "İşyerinde bir toplantı yaparak komite kurduk. Komitede işçiler ve memurlar var. Komite olarak devir kurullarını işyerine sokmama kararı aldık. 1 aydır çeşitli eylemler yapıyoruz" dedi.
Başbakan Ecevit'i Urfa ziyareti sırasında protesto ettiklerini, fakat polisin müdahalesi ile karşılaştıklarını anlatan Bingöllü, "Polisler hizmet binamıza geldiler. Bizim direnişimizi engellemek istiyorlar. Ancak biz de odalarımızı kilitledik ve işbıraktık. Polis çıkıncaya kadar taciz devam etti. Devir kurulunu içeri sokmamada kararlıyız" diye konuştu.
Üç gündür işbırakan TEDAŞ çalışanları, dün de bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasında IMF reçeteleri ile halka kemer sıkma politikalarının dayatıldığı belirtilerek, ülke kaynaklarının uluslararası sermayenin hizmetine sunulduğu belirtildi.
Yılda 16 trilyon kâr
Urfa TEDAŞ'ın yıllık kârının 8 milyon dolar iken, 30 yıllığına 45 milyon dolara devredilmek istendiğine dikkat çekilen açıklamada, 2 yıl için TEDAŞ'ın yüzde 60 kayıpla devredileceği, bu durumda 1999 yıl sonu bilançosunda yüzde 44 kaybı olan TEDAŞ'ın yüzde 60 kayıpla devredilmesi durumunda şirketin en düşük tarifeden hesap yapıldığında yıllık 16 trilyon lira kâr sağlayacağının altı çizildi.
"Bu sömürü ve talan karşısında susmadık, susmayacağız" diyen TEDAŞ çalışanları, açıklamalarında, özel şirkete devredildiğinde yeterli yatırımın yapılmayacağını ve kamu hizmetinin kâr amacıyla aksatılacağını vurguladılar.
Vali baskı yapıyor
SÜREDAŞ'ın 2 yıl önce kurulduğunu belirten Enerji Yapı Yol-Sen Urfa Şubesi yöneticileri ise, şirketin yönetim kurulu başkanının Urfa Valisi Sahabettin Harput olduğunu söylüyorlar. Yönetim kurulunda ise CHP İl Meclisi Üyesi Mahmut Yıldız, CHP eski İl Başkanı Halil Paşdaş ve Eski CHP Milletvekili Mustafa Demir'in bulunduğunu söyleyen sendika yöneticileri, "Önce halka satılacak diyorlardı. Oysa müteahhitler ve vali işin başında" dediler.
TEDAŞ çalışanları üzerinde Vali Harput'un büyük bir baskı oluşturduğunu belirten sendikacılar, şunları söylediler: "Valinin hesabına her ay 3000 dolar yatıyor. Bu kararı 2 ay önce şirketin yönetim kurulu toplantısında aldılar. Bir valinin böyle bir kurulda görev alması ne kadar doğrudur? Başbakan geldiğinde bize özel tim saldırdı. Emniyet müdürü 'Benim bundan haberim yok' diyor."
ÖNCEKİ HABER

Polis gölgesinde SSK kongresi

SONRAKİ HABER

Öğrenci affı yürürlükte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...