29 Haziran 2000 21:00

Üreticiden IMF'ye öfke

TZOB tarafından Tekirdağ'da düzenlenen "Hak Arama Mitingi"ne katılmak üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerinden binlerce üretici Tekirdağ'a geldi. Yaklaşık 15 bin üreticinin katıldığı mitingde, hükümet istifaya çağrılırken, IMF politikalarının terk edilmesi istendi.

Paylaş
Üreticiden IMF'ye öfke
Şahin Bayar
Hükümetin IMF'nin isteği ile uyguladığı tarım politikalarına tepki gösteren üreticiler, dün Tekirdağ'da miting yaptı. Yaklaşık 15 bin üreticinin katıldığı mitingde, hükümet istifaya çağrılırken, IMF politikalarının terk edilmesi istendi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından Tekirdağ'da düzenlenen "Hak Arama Mitingi"ne katılmak üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerinden binlerce üretici Tekirdağ'a geldi. Özellikle Trakya bölgesinin köylerinde köy kahvesi önünde toplanarak otobüslerle Tekirdağ'a gelen üreticiler, Tekirdağ girişinde araçlardan inerek, miting alanına yürüdüler. Yürüyüş boyunca sık sık "Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma", "Hükümet istifa", "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye" ve "Vur vur inlesin, hükümet dinlesin" sloganlarını atan üreticilerin mitingin yapılacağı Cengiz Topel Meydanı'na girmesiyle miting başladı.
"Hak verilmez alınır", "Hesap vermiyorlar, hakkımızı yiyorlar", "Atam kalk, efendinin halini gör", "Tarım emekçisi el ele, hükümet sana güle güle", "Niyet IMF'ye, diyet köylüye", "Bir bardak çaya bir kilo buğday", "Kurdu kuşu arısı, gitti çiftçinin yarısı", "At arpasız, arı çiçeksiz, güvercin buğdaysız, kurt etsiz olmaz. Bizler aç kalmayız, istersek aç bırakırız", "Sizi IMF'nin oyları mı iktidar yaptı", "Daneler Cottarelli'ye, saplar çiftçiye", "Cottarelli bizi vurdu, TBMM nerede", "Gerçek Tarım Bakanı Cottarelli mi", "Çiftçi idam sehpasında, ip Cottarelli'nin elinde" yazılı pankart ve dövizlerin taşındığı miting alanında da hükümeti istifaya çağıran ve IMF'nin protesto edildiği sloganlar atılmaya devam edildi.
'Köylü perişan durumda'
Saat 13.00'te ilk konuşmayı Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı Şerif Baykut yaptı. Baykut, köylülerin feryadını duyurmak için toplandıklarını belirterek, Trakya köylüsünün hükümetin uyguladığı tarım politikaları yüzünden son üç yıldır perişan durumda olduğunu söyledi. Malkaralı çiftçi İsmail Yavuz ise şöyle konuştu: "Tarlada çalışan biziz. Ürettiklerimize bedel verilmeyen biziz. Gelirimiz yarı yarıya düştü. Hakkımızı alıncaya kadar mücadele edeceğiz."
Üreticiye yok, Altınbaş'a var
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Albayrak, hükümetin uyguladığı tarım politikaları yüzünden çiftçinin son derece mağdur olduğunu kaydederek, devletin uyguladığı enflasyon programının şimdiden görüldüğüne dikkat çekti. "Gübre fiyatları aldı başını gidiyor. Biçerdöverler tarlada kaldı. Bunları kullanamıyoruz" diyen Albayrak, tarım araçlarından alınan vergi yüzünden vergi kaçakçısı muamelesi gördüklerini belirtti. Albayrak, üreticilerin Türkiye'nin her yerinde ürettiklerinin bedeli olarak 400 trilyon istediğini söyleyen Albayrak, bu parayı vermeyen hükümetin Altınbaş'a 600 trilyon lira bulabildiğini vurguladı. Albayrak, konuşmasında, medyayı da eleştirerek mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Faruk Yücel, her zaman gerçekleri söylediğini kaydederek, şöyle konuştu: "Trakya'da iki yıl önce bir miting vardı. Bu mitingde tarımdaki yapılanmayı, uygulanan faiz politikalarını anlatmıştım. Şimdi bu politikalar yüzünden Malatya'da, Çanakkale'de köylüler borçlarını ödeyemedikleri için hapishaneye atıldılar. Bunu yapanlar utansınlar. Tarım Bakanı'na, Başbakan'a sorunlarımızı anlatıyoruz. Bunların bizden bir şikâyeti yok. Ama IMF şefi Cottarelli bizden şikâyetçi. Bu ülke Cottarelli'den mi sorulur?" Köylülerin tarım bakanının adını bilmediğini, ama IMF şefinin adını bildiğini söyleyen Yücel, üreticilere "Cottarelli'yi tanıyor musunuz" diye sorarken, üreticiler hep bir ağızdan "Evet" yanıtını verdi.
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gürel Ergin ise, burada bir savaşa başladıklarını belirterek, bu mitingin çiftçinin var olma savaşı olduğuna dikkat çekti. 20 yıldır hükümetin üreticiyi yok etmek için uğraştığına dikkat çeken Ergin, "Sütün kilosuna 150 bin lira veriyorlar. Bunu tüketiciye 550 bin liraya satıyorlar. Bu aradaki fark nereye gidiyor? Kimseye yansımıyor" dedi. Konuşmaların ardından miting sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Rüşvetçileri yine açıklamadı

SONRAKİ HABER

Polis gölgesinde SSK kongresi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...