28 Haziran 2000 21:00

Çözüm ESK'te değil

Ekonomik ve Sosyal Konsey'in toplantısına katılmadıkları için Başbakan Ecevit'in eleştirilerine hedef olan DİSK ve TZOB yöneticileri, Ecevit'in "Çözüm her zaman sokakta aranmaz" şeklindeki sözlerine tepki gösterdiler.

Paylaş
Çözüm ESK'te değil
Muzaffer Özkurt
Ekonomik Sosyal Konsey (ESK)'in önceki günkü toplantısını değerlendiren emek örgütleri yöneticileri, Ecevit'in "Çözüm her zaman sokakta aranmaz" şeklindeki sözlerine tepki gösterdiler. Hükümetin işçi ve emekçilerin talep ve önerilerini dikkate almadığını, IMF programını dayattığını dile getiren sendikacılar, işçi ve emekçilerin haklarının gasp edilmesine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdiler. Bazı sendikacılar ise ESK'in emekçilerin mücadelesini kırma amacıyla kurulduğunu belirterek, Türk-İş ve Hak-İş'in bir an önce ESK'ten çekilmesini istediler.
ESK'in hükümetin IMF programının uygulanacağı bir platform olacağını ve bu nedenle toplantılara katılmanın yararlı olmayacağını daha önce söylediklerini hatırlatan DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, "Bu toplantı da bizim yaklaşımımızı doğruladı. Somut bir şey yok" dedi.
Tokmak, Ecevit'in açıklamasıyla da ilgili olarak şunları söyledi: "Biz çözümleri sürekli olarak sokakta aramadık. Taleplerimiz ve önerilerimiz var. Bunlar gizli saklı ya da anlaşılamayacak öneriler değildir. Taleplerimiz gündeme alınmıyorsa, önerilerimiz göz ardı ediliyorsa, olmaz. Biz kendimizi ifade etmek zorundayız. Enflasyonla mücadele var, toplusözleşmelere hükümetin direkt müdahalesi var. Bu IMF programıdır. Bunu uygulayan hükümet DİSK'e de 'Bunu uygula arkadaş' diyorsa, biz yokuz. Biz toplusözleşmelere müdahaleyi, işçiler ve emekçiler üzerinden enflasyon düşürme programlarını kabul etmeyeceğimizi söyledik. Eğer bu programın kabulü için ESK kullanılacaksa bunu da kabul etmeyeceğiz."
Murat Tokmak, ESK'in Emek Platformu'nu işlevsizleştirmeyi amaçladığı yönündeki değerlendirmeler konusunda ise, sosyal güvenlik için verilen mücadele sırasında hükümetin Emek Platformu ile değil Türk-İş ile görüşerek 'Sorunu çözmek istiyoruz' havası yaratmayı istediğini hatırlatarak, "Şu an böyle bir durum var mı, yok mu, bunu söyleyecek durumda değilim. Biz işi yokuşa sürmek istemiyoruz. Bağcı dövmek değil, üzüm yemek istiyoruz" diye konuştu. Diyalogdan yana olduklarını ama bunun kapsamının geniş olmasını istediklerini, taleplerinin konuşulup görüşüleceği platformlara katılacaklarını bir kez daha açıkladıklarını ifade eden Tokmak, "Bizce ESK'te mimar ve mühendisler, kamu emekçileri de bulunmalı ve hükümet bu platformu yönlendirmekten vazgeçmeli" dedi.
'Biz sokakta çözeceğiz'
ESK'e katılmama nedenlerini tarım politikalarının daha önce ESK'te görüşülmemesi olarak açıklayan TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Genel Başkanı Faruk Yücel, "Tarım Birlikleri Yasası'nın çıkarılması ve taban fiyatlarının açıklanmasından sonra yapılan bir toplantıya katılmak, hükümetin aldığı kararları onaylama toplantısı olurdu" dedi. ESK'in onaylama değil müzakere yeri olması gerektiğini söyleyen Yücel, şöyle devam etti: "Hükümet icraatını sunuyor ve 'Bizi destekleyin' diyor. TÜSİAD'ın böyle bir toplantıyı desteklemek hakkı. Çünkü buradan onların lehine kararlar çıkıyor. Toplumun lehine kararlar çıkmıyor."
Bugün üreticilerin Tekirdağ'da yapılacak mitingine katılacağını belirten Yücel, Ecevit'in "Sorunlar sokağa çıkarak çözülmez" şeklindeki açıklamasını değerlendirirken de, "Bu Ecevit'in takdir hakkı. Sokağa çıkarak çözülmez, müzakere yolu ile çözülmez... Onlar emir komuta ile çözmek istiyorlar. Biz de sokağa çıkarak çözeceğiz. Emreden Cottarelli'ye sesimizi duyuracağız. Bundan sonra da Cottarelli ile masaya oturmak istiyoruz" diye konuştu.
Türk-İş ve Hak-İş'e eleştiri
ESK'in sermayenin ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulmuş bir örgüt olduğunu, dolayısıyla çalışanların ihtiyaçlarına karşılık veremeyeceğini belirten KESK MYK Üyesi İbrahim Kudiş de şunları söyledi: "Çalışanların görevi bunu bertaraf etmektir. Bu bakımdan çalışanların temsilcisi konfederasyon başkanlarının ESK'te bulunması esef vericidir. Burayı bir an önce terk etmeleri gerekir ya da açıktan 'Baskı da yapsa, sürgün de etse, sigorta hakkını yok etse de, biz bu hükümetin devamından yanayız' desinler." ESK'in şu andaki öncelikli görevinin Emek Platformu'nu manüple etmek olduğuna dikkat çeken Kudiş, "Emek Platformu içerisinde bu kadar hak gaspına karşı etkin bir çözüm önerisi sunmayan konfederasyonlarımız, ESK içerisinde ekonomik istikrar paketi hakkında olumlu görüş beyan ediyorlar" diyerek Türk-İş ve Hak-İş'i eleştirdi.
ÖNCEKİ HABER

Kömürde özelleştirme soygunu

SONRAKİ HABER

ESK neden toplandı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...