28 Haziran 2000 21:00

AB'ye 'öncü grup' talebi

İki günlük bir ziyaret için Almanya'ya giden Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Federal Parlamento'da yaptığı konuşmada AB'nin geleceği açısından önemli mesajlar verdi.

Paylaş
AB'ye 'öncü grup' talebi
Yücel Özdemir
Almanya'yı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, önceki gün Federal Parlamento'da bir konuşma yaparak, AB içinde bir "öncü grup"un oluşması gerektiğini söyledi. Daha önce Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer tarafından dile getirilen "Federal Avrupa" fikrine yakın olan bu görüşün hayata geçmesi için de Almanya ve Fransa'ya önemli görevler düştüğü belirtildi.
Federal Parlamento'nun Berlin'deki eski Reichtag'a taşınmasından sonra, bu binada ilk konuşan en üst yabancı diplomat olan Chirac, yaptığı konuşmada ayrıca, ortak bir "Avrupa Anayasası" fikrini savundu. Fransa ve Almanya'nın AB içinde "daha aktif" bir rol üstlenmesi gerektiğini söyleyen Chirac, AB adayı ülkelerin uyum sürecini kolaylaştırmak için iki ülkenin önderliğinde bir "öncü grup" kurulmasını da önerdi. AB'nin gelecekte nasıl bir yapıya sahip olacağı konusundaki görüşlerini de açıklayan Chirac, hiçbir ülkenin kendi ulusal değerlerini kaybetmediği, bu bakımdan Almanya'daki federal sistem ile Fransa'daki merkezi sistemin karışımı olan bir biçimin AB'nin geleceği için bir çıkış olabileceğini sözlerine ekledi.
İttifak güçleniyor
Alman milletvekilleri tarafından dikkatle dinlenen ve dünkü Alman gazetelerinde geniş yer verilen Chirac'ın konuşması, iki ülke arasındaki ittifakın giderek güçleneceği şeklinde değerlendirildi.
Chirac, konuşmasının hemen başında, "her zaman için tek bir Almanya'dan yana olduğunu, iki Almanya'nın birleşmesinden sonra parlamentoda konuşan ilk yabancı devlet adamı olmaktan büyük onur duyduğunu" ifade etti.
1 Temmuz'dan itibaren AB dönem başkanlığını üstlenecek olan Fransa, yıl sonunda Nice'te yapılacak AB Zirvesi'ne kadar ileriye dönük bazı reformlar için gerekli hazırlıkların yapılmasını ve bu zirvede "Geleceğin Avrupası" için önemli kararlar alınmasını sağlamakta kararlı görünüyor. Chirac, Federal Parlamento'da yaptığı konuşmada ayrıca, AB'nin genişleme sürecinde çok hassas ve dikkatli olunması gerektiğini, Almanya ile Fransa'nın liderliğinde yeni üyelerin uyum sürecini kolaylaştıracak bir "öncü grup" kurulmasının gerekli olduğuna işaret etti.
Jacques Chirac, gerek Almanya gerekse Fransa'nın AB'nin bir "Süper Güç" olması için çaba gösterdiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Almanya ve Fransa'nın birlikte ulaştıkları nokta, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir örnek teşkil ediyor. Hiçbir ülke bizim kadar kendisini barış ve ortak Avrupa projesine adamadı. Ortak Avrupa fikrini geliştiren ve uygulanmasına öncülük eden ülkeler Almanya ve Fransa'dır. Gerek Avrupa'nın sınırlarını geliştirmeyi, gerekse ortak Avrupa'yı insanların gönüllerine kazımayı da yine bu iki ülke başaracaktır. Tıpkı ortak bir barışı, düzeni ve özgürlüğün tesisini birlikte başardıkları gibi. Yaşasın Almanya, yaşasın Fransa."
Almanya'ya BM daimi üyeliği
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Almanya ziyareti sırasında ayrıca, Almanya'nın uluslararası angajmanı ve etkinliğiyle BM Güvenlik Konseyi daimi üyeliğine kabul edilmesinden yana olduğunu da söyledi.
Chirac'ın ziyaretiyle ilgili olarak Alman basınında yer alan yorumlarda, Franda'nın 6 aylık AB Dönem Başkanlığı sırasında birçok konuda önemli kararların alınabileceği ve bunların AB'nin geleceği için tayin edici özellik taşıyacağı üzerinde duruldu. Yapılan yorumlarda ayrıca, Chirac'ın ziyaretinin Almanya-Fransa güçbirliğini kuvvetlendirdiği, bu bakımdan AB'nin geleceği açısından her iki ülkenin tayin edici oneme sahip olduğu vurgulandı.
ÖNCEKİ HABER

Bu sese kulak verin!

SONRAKİ HABER

'Çelişki varsa mücadele de vardır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...