27 Haziran 2000 21:00

Hükümette af muamması

Meclis'ten geçtikten sonra dönemin cumhurbaşkanı Demirel tarafından veto edilen af yasası belirsizliğini koruyor. Hükümet, onbinlerce tutuklu ve yüzbinlerce tutuklu yakını için işkenceye dönüşen af konusunda kesin bir karara varamıyor.

Paylaş
Hükümette af muamması
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, idam cezasının koalisyon ortakları arasındaki uzlaşma kültürü, ülkenin yüksek menfaatleri ve ceza sistemi içinde bir sonuca bağlanacağını söyledi. Bakan Türk, Meclis'ten geçtikten sonra Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen af yasası konusundaki belirsizliği ise gideremedi.
Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu başkanlığındaki yönetim kurulu üyeleri, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ü makamında ziyaret ederek, bir süre görüştüler. Ziyaretin ardından görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Türk, TÜSİAD'ın, ülke sorunlarının çözümüne katkıda bulunan sivil toplum örgütleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. TÜSİAD'ın, ekonomik programın istikrarlı bir şekilde uygulanması için siyasi istikrarın önemine işaret ettiğini kaydeden Bakan Türk, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam adaylık sürecinde hukuk reformunu gerçekleştirmek zorunda olduğunu kaydetti. Adalet Bakanlığı'nın bu konuda yaptığı çalışmaları TÜSİAD heyetine de aktardığını söyleyen Türk, Türkiye'nin, 21. yüzyıla girerken, insan hakları problemi olmaması ve hukukun üstünlüğü ilkesini gerçekleştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Erkut Yücaoğlu da Adalet Bakanlığı'nın, Avrupa Birliği'ne tam adaylık sürecinde yaptığı çalışmaları ayrıntılı olarak öğrendiklerini belirtti. Yücaoğlu, siyasi istikrarı, ekonomik programın uygulanması için bir denge unsuru olarak gördüklerini ifade etti.
'İdam kalkacak' sinyali
İdam cezasının kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Bakan Türk, Türkiye'nin, 1984 yılından bu yana idam cezasını uygulamadığını, ancak yasalarındaki mevcudiyeti nedeniyle özellikle suçluların iadesinde önüne bir engel olarak çıktığını söyledi. Avrupa Konseyi üyeleri arasında idam cezasını kaldırmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Türk, "Türkiye'nin, Avrupa Konseyi'nin 1997'de idam cezalarının kaldırılmasını öngören nihai kararın altında da imzası var. Hem 16 yıldır da uygulanmıyor. Uygulamadığımız gibi karşımıza engel olarak da çıkıyor. Koalisyon ortakları arasındaki uyum kültürü, ülkenin yüksek menfaatleri ve ceza sistemi içinde bu konu bir sonuca bağlanacaktır" diye konuştu.
Bakan Türk, "MHP, Öcalan'ın cezası infaz edildikten sonra kaldırılmasını istiyor" şeklindeki bir hatırlatma üzerine de "Bu durumun, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılığı ileri sürülerek, Anayasa Mahkemesi'nde dava konusu yapılabileceğini, ayrıca, halen, Öcalan'ın avukatlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki itirazlarında da gündeme gelebileceğini" söyledi.
Afta netleşme yok
İdam konusunda yuvarlak ifadelerle de olsa bir eğilimi ifade eden Türk, onbinlerce tutuklu ve tutuklu yakını için işkenceye dönüşen af konusunda net bir açıklama yapmadı. Adalet Bakanı Türk, bir soru üzerine, af yasasının ne zaman çıkacağına ilişkin tarih veremeyeceğini belirtti. Türk, af yasasının tarihi dışında, çıkıp çıkmayacağı konusunda da bir değerlendirmede bulunmadı.
ÖNCEKİ HABER

Sadece aydınların sorunu değil

SONRAKİ HABER

Hastane koridorunda polis terörü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...