27 Haziran 2000 21:00

Mugabe kıl payı kazandı

Zimbabve'de hafta sonu yapılan parlamento seçimlerini iktidardaki ZANU-PF partisi önde tamamladı.

Paylaş
Mugabe kıl payı kazandı
Zimbabve'de hafta sonu yapılan parlamento seçimlerini iktidardaki ZANU-PF partisi önde tamamladı. Böylece 1980 yılından beri iktidarda bulunan ve özellikle İngiltere'nin karşı çıktığı Devlet Başkanı Robert Mugabe, bir dönem için daha koltuğunda kalmayı başarmış oldu. Ancak Mugabe, mecliste büyük oranda güç kaybetti.
Seçim Komisyonu Başkanı Tobaiwa Mudede, resmi sonuçlara göre iktidar partisinin 62, batının desteğini alan Demokratik Değişim Hareketi (MDC)'nin 57 sandalye kazandığını açıkladı. Mudede, diğer muhalefet partisi ZANU-Ndonga'nın ise 1 sandalyeye sahip olduğunu belirtti.Bu sonuçlarla muhalefet, parlamentodaki 150 sandalyenin 3'te 1'inden fazlasını alarak, iktidara anayasal değişiklik için gereken 3'te 2 çoğunluğun önünü kapatmış oldu.
Seçimlerin bir ilginç yanı da Buhera bölgesinden adaylığını koyan MDC'nin lideri Morgan Tsvangirai iktidarın adayı karşısında yenilgiye uğraması oldu. Tsvangirai 10 bin 316 oy alırken, ZANU-PF'nun adayı Manicaland eyalet valisi Kenneth Manyonda'ya 12 bin 850 seçmen oy verdi. Tsvangirai, sonuçların bildirilmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Seçimlerden önce hükümet destekli terör kampanyası yürütülmeseydi, seçimleri kazanırdık" dedi. Tsvangirai, düzenlediği basın toplantısında, ZANU-PF'nin kazandığı 20 seçim bölgesinde sonuçlara itiraz edeceğini ya da bu bölgelerde oyların yeniden sayılmasını isteyeceğini belirterek, "Terör faaliyetleri olmasaydı, seçimleri çok rahat kazanırdık. Bundan hiç şüphem yok" diye konuştu.
Zimbabve'de 5.1 milyon seçmen 150 sandalyeli parlamentonun 120 sandalyesini belirlemek için hafta sonunda seçim yapılmıştı. Parlamentonun 30 üyesini devlet başkanı belirliyor.
ÖNCEKİ HABER

Pentagon Saddam karşıtlarını eğitecek

SONRAKİ HABER

İngiliz askerleri hırsızlık yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...