27 Haziran 2000 21:00

Pentagon Saddam karşıtlarını eğitecek

Celal Talabani, Neçirvan Barzani ve Ahmet Çelebi ABD Başkan Yardımcısı Al Gore ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında Saddam karşıtlarına para yardımının yanı sıra eğitim de verileceği belirtildi.

Paylaş
Pentagon Saddam karşıtlarını eğitecek
ABD Başkan Yardımcısı ve kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminin Demokrat Partili başkan adayı Al Gore, Iraklı muhalif gruplardan oluşan Irak Ulusal Kongresi yetkilileriyle bir araya geldi. Gore, görüşmede ABD'nin amacının Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'i devirmek olduğunu söyledi. Görüşmede Saddam karşıtlarına yapılacak yardımlar da ele alındı. Söz konusu yardımlar doğrultusunda bir grup Iraklının Pentagon tarafından eğitilmesi planlanıyor.
Gore ile yapılan görüşmeye, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani, Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Bölgesel Yönetim Sorumlusu Neçirvan Barzani, Irak Ulusal Kongresi (INC) lideri Ahmed Çelebi ve beraberlerindeki heyetler katılırken, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Irak'ta geçiş döneminden sorumlu özel koordinatörü Frank Ricciardone ve ABD Savunma Bakan Yardımcısı Frank Kramer de hazır bulundu.
Beyaz Saray yerine, ABD Dışişleri Bakanlığı (Pentagon)'nda gerçekleşen görüşmenin ardından yayınlanan ortak açıklamada, Gore ile Irak Ulusal Kongresi yetkililerinin "ortak gündemi" yeniden gözden geçirdikleri belirtildi.
Ortak açıklamada, ABD Başkan Yardımcısı Gore'un, görüşme sırasında, Amerikan yönetiminin Saddam Hüseyin'in devrilmesine yönelik hedefini teyit ettiği belirtildi. Açıklamada, Saddam'ın devrilmesinin, Irak'ın uluslararası toplum ve ABD ile ilişkilere geçişte kilit olduğu kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, INC'nin, ambargonun Irak halkına verdiği zararı ortadan kaldırmak için neler yapılabileceğine ilişkin önerilerde bulunduğu ileri sürüldü. Ancak BM Güvenlik Konseyi'nin 'gıda karşılığı petrol' programına INC'nin de destek verdiği belirtildi. Irak'a uygulanan gıda ve ilaç ambargosu her ay binlerce çocuğun ölümüne yol açıyor.
Saddam karşıtlarına yardım
Öte yandan, bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ABD'nin Saddam karşıtlarına sağlayacağı 97 milyon dolarlık yardım çerçevesinde, "öldürme amaçlı malzeme ya da eğitim" bulunmadığını ileri sürdü. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Irak Ulusal Kongresi'nin içinden seçilen 145 kişinin, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un sorumluluğunda özel eğitime tabi tutulacağını bildirdi. Bu çerçevede, seçilen Iraklı 145 kişiye, tıp, lojistik, bilgisayar, iletişim, yayıncılık alanlarında eğitim verilecek. Yetkili, Irak içindeki muhalefeti güçlendirmek için, Bağdat yönetiminin yayın tekelinin kırılmasının amaçlandığını da söyledi.
'Yorumu siz yapın'
Toplantının sona ermesinin ardından bir açıklama yapan Irak Ulusal Kongresi lideri Ahmed Çelebi'nin 'eğitim programına' ilişkin açıklamaları ise ABD'li yetkiliyi yalanlar nitelikte. Çelebi, Pentagon tarafından düzenlenecek bu programa katılacak Iraklı muhaliflerin, "Irak'ın kurtuluşu çabalarına katılacağını" söyledi. Bu eğitimin silahlı olup olmayacağı yolundaki soruya Çelebi, "Eğitimi Pentagon verecek. Yorumu siz yapın" yanıtını verdi. Çelebi, Saddam'ın ülkenin tümünü yeniden kontrol etme ihtimali kalmadığını savunarak, "Türkiye Saddam'a bel bağlamamalı. Türkiye'nin güneyindeki sınırının güvenliğinin sağlanması için en iyi çözüm, bizim, yani demokratik Irak yönetiminin iktidara gelmesidir. Saddam, bir teröristtir ve Türkiye'ye karşı düzenlenen terör faaliyetlerini her zaman desteklemiştir" diye konuştu. Çelebi, "Bizim amacımız, Saddam rejiminin bütün uluslararası platformlardan tasfiye edilmesidir" dedi. Ahmed Çelebi, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı George Bush ile de gelecek ay içinde görüşmeyi umut ettiklerini kaydetti.
PKK konusunun bu görüşmede gündeme gelmediği ancak, bir hafta boyunca Washington'da "yoğun görüşmeler" gerçekleştirileceği ve bu konunun da muhtemelen gündeme gelebileceği bildirildi.
Al Gore, Irak'a rutin olarak düzenlenen hava saldırıları ile ilgili olarak da, "Bu bölgeler üzerindeki uçuşlarımıza, söz konusu bölge halklarının Saddam'ın saldırılarından korunmaları için yaşamsal olmasından dolayı kesintisiz devam edeceğiz" diye konuştu.
Irak yine vuruldu
Öte yandan Irak, Kuveyt'teki üslerinden kalkan Amerikan ve İngiliz savaş uçakları, Irak'ın güneyini önceki gün yine bombaladı. Basra, Zikar, Kadiriye, Necef, Musenna ve Embar şehirleri üzerinde uçan savaş uçaklarının, açılan ateş sonucu, Irak hava sahasını terk etmek zorunda kaldıkları bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Yaylada şenlik zamanı

SONRAKİ HABER

Mugabe kıl payı kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...