26 Haziran 2000 21:00

Yaylada şenlik zamanı

Doğu Karadeniz, yayla göçü ile birlikte irili ufaklı çok sayıda festivale hazırlanıyor. 2000'i aşkın yaylası olan Karadeniz'de, en ünlü festival olan Kafkasör ise bu hafta sonu yapılacak. Kemençe ve horon ise elbette bu şenliklerin vazgeçilmezi.

Paylaş
Yaylada şenlik zamanı
Yaz ayları ile birlikte yayla yollarına düşen Karadenizliler, şenlik ve festivaller ile bu "yaz göçü"nü şenlendiriyor. Bazıları, fındık, çay gibi yöresel ürünlerin toplanması dönemleriyle de paralellik gösteren şenliklerde, halkoyunlarının yanı sıra, uzun burun yarışması, dağ tırmanışı, köpek dalaşı gibi etkinlikler de yapılıyor.
Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt ve Giresun'daki sayıları 2000'i aşan irili ufaklı yaylanın yaklaşık 150'sinde bu sezon yayla şenliği ve festival yapılacak. Hıdrellez bahar bayramı ile birlikte başlayan etkinliklerde, bugüne kadar Trabzon'da Sultan Murat ve Mesabet Şenliği ile Giresun'da Kuşdili Festivali yapıldı.
Bu hafta sonu yörenin dünyaca ünlü festivali olan ve boğa güreşlerinin organize edildiği Artvin Kafkasör Festivali gerçekleştirilecek. Eylül ayının sonuna kadar yapılacak festival ve şenliklerde özellikle yöresel özellik taşıyan sosyal aktiviteler yer alıyor. Bütün etkinlerde yöresel çalgılar olan kemençe, davul zurna ve tulum eşliğinde oynanan horon ilk sırayı alıyor.
Fındık üzerine kurulu yarışmalar, yöresel giyecek ve yiyeceklerin en iyi şekilde yapımı da başlıca etkinlikler arasında yer alıyor. Köpek dalaşı, horoz dovüşü, atmaca ile avlanma, yüzme, dağ tırmanışı ve uzun burun yarışması gibi yöresel ilginç etkinlikler de gerçekleştiriliyor.
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Eğitim-Sen'in faaliyeti

SONRAKİ HABER

Pentagon Saddam karşıtlarını eğitecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...