26 Haziran 2000 21:00

Diyarbakır Eğitim-Sen'in faaliyeti

   sürgünlerle sabote ediliyor

Paylaş
Diyarbakır Eğitim-Sen'in faaliyeti
   sürgünlerle sabote ediliyor
Diyarbakır Eğitim-Sen Şube başkanları 2 yıl içinde 3'üncü kez sürgün edildi. Şube Başkanı Hayrettin Altun, geçen hafta yapılan Eğitim-Sen Diyarbakır şube kongresinden 1 gün önce OHAL Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın "ivedi" kararıyla görev yaptığı Hürriyet İlköğretim Okulu'ndan Karaman'a sürgün edildi. Kararı değerlendiren Altun, devletin OHAL bölgesinde emekçilerin örgütlenmesine ve mücadelesine tahammülü olmadığını söyledi.
Kürt bölgesindeki sürgün hızından hiçbir şey yitirmeden uzun bir süredir devam ediyor. Sadece son bir yıl içerisinde Batman'da 28'i eğitimci 30 kamu emekçisi ile Tüm Maliye-Sen temsilciliği başkanı Avni Canpolat, yönetim kurulu üyeleri Ahmet Bozan ve Kadri Kurt, Diyarbakır'da 6 eğitim emekçisi ile Enerji Yapı Yol-Sen Şube Başkanı ve KESK GYK üyesi Celalettin Birtane, sürgün edildi. Muş KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü'ne ise görevinden el çektirildi.
Sendika yöneticilerine gözaltı
Bölgede, kimi çevrelerce dile getirilen 'demokratikleşme süreci'nin devlet tarafından nasıl anlaşıldığını gösteren en açık örneklerden birisi bölgedeki en örgütlü ve aktif sendika şubesi olan Diyarbakır Eğitim-Sen şubesinin ve başkan Hayrettin Altun'un başına gelenler...
Sendikanın üye kaydetme kampanyasına bağlı olarak Haziran ayı başlarında Çüngüş, Hani ve Çınar ilçelerine giden Eğitim-Sen'liler okullara alınmadı. Bu olayın hemen ardından Eğitim-Sen Diyarbakır şubesi olağan kongresinden birkaç gün önce sendika binası basılarak aramadan geçirildi. Bu baskında gözaltına alınan Şube Başkanı Altun ve 2 yöneticinin de aralarında bulunduğu 5 kişi 2 gün gözaltında tutuldu ve PKK'nin 7. Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda faaliyet yürütmekle suçlandı. Tıpkı Diyarbakır'da geçen ay kapatılan kültür merkezi ve dernek yöneticilerine yapıldığı gibi!
Ve son olarak gözaltılar nedeniyle 17 Haziran'a ertelenen kongreden bir gün önce şube başkanı Hayrettin Altun'un Hürriyet İlköğretim Okulu'yla ilişkisinin OHAL Yasası'nın 430 ve 285 sayılı kanun hükmündeki kararnamelerin 4/g ve 3/a maddelerine dayanılarak kesildiği ve Karaman iline 40 km. uzaklıktaki Bademli köyüne tayin edildiği "ivedilikle" bildirildi. Böylece Hayrettin Altun, 2 yıl içerisinde sürgün edilen 3. Eğitim-Sen şube başkanı oldu. 8 ay önce olağanüstü kongreyle seçilen yönetim kurulundan Muharrem Cebe ve Hasan Kaçan da son olarak sürgün edilen 6 eğitim emekçisi arasında yer alıyor. Hayrettin Altun'un başına gelenler bu kadar da değil, başkanlık yaptığı 8 aylık süre içerisinde yaptığı 8 konuşma nedeniyle kovuşturmalara uğradı ve mahkemeleri devam ediyor. Anadilde eğitim hakkı ile ilgili olarak bir gazeteye demeç verdiği için de 1 yıl kıdem indirimi cezasına çarptırıldı.
Sürgüne karşı miting
Altun, daha önce Diyarbakır'da yapılan Eğitim-Sen Başkanlar Kurulu toplantısında alınan sürgünlere Diyarbakır'da bir miting yapılması kararının bu konunun tüm ülke emekçilerinin gündemine getirilmesi açısından katkı sunacağını ancak mitingin yasaklanmasıyla bu girişimin de baltalandığını söylüyor ve ekliyor, "Kongre sürecinden sonra sürgünlere karşı Diyarbakır merkezli mitingler gündemimizde."
ÖNCEKİ HABER

KESK'te kongreler devam ediyor

SONRAKİ HABER

Yaylada şenlik zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...