26 Haziran 2000 21:00

MGK OHAL'e devam dedi

Dün gerçekleştirilen MGK'nın olağan toplantısında, Diyarbakır, Hakkâri, Şırnak ve Tunceli'de OHAL'in 4 ay daha uzatılması ve 30 Temmuz 2000 tarihinden itibaren Van ilinin mücaver iller statüsüne alınmasını benimsedi.

Paylaş
MGK OHAL'e devam dedi
Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. Toplantıda, bir yıldır "kalkacak" denilen Olağanüstü Hal uygulamasının dört ay daha uzatılması, Van'daki Olağanüstü Hal uygulamasının kaldırılarak, bu ilin mücavir iller kapsamına alınması benimsendi.
MGK'nın haziran ayı olağan toplantısı, saat 09.30'da başladı. Toplantıya, Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil, Hava Kuvvetleri Komutanı Or.eneral Ergin Celasin ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir katıldı. Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Güney Kore Savunma Bakanı'nın resmi davetlisi olarak Seul'e, Dışişleri Bakanı İsmail Cem de 27. İslam Dışişleri Bakanları Konferansı'nın yapılacağı Malezya'ya gittiği için toplantıya katılamadı. Toplantıda, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Cumhur Asparuk, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Faruk Loğoğlu, Emniyet Genel Müdürü Turan Genç ve Olağanüstü Hal Bölge Valisi Gökhan Aydıner de hazır bulundu.
Van mücavir il
MGK Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, toplantıda, son bir aylık dönemde ülke güvenliğini ilgilendiren iç ve dış olaylardaki gelişmelerin gözden geçirildiği kaydedilerek, halen 5 ilde devam etmekte olan OHAL uygulamasının da değerlendirildiği belirtildi. 30 Temmuz 2000'den geçerli olmak üzere Van ilinde OHAL'in kaldırılarak, bu ilin mücavir iller kapsamına alınması, Diyarbakır, Hakkâri, Şırnak ve Tunceli illerinde ise bu uygulamanın 4 ay daha uzatılması görüşünün Bakanlar Kurulu'na bildirilmesinin kararlaştırıldığının aktarıldığı açıklamada, "Bu konuda ayrıca, bölgedeki ekonomik hayatın canlandırılmasına katkı sağlamak üzere, sınır ticareti konusunda gerekli iyileştirici tedbirlerin alınması da kararlaştırılmıştır" denildi.
Dış politik gelişmeler
Toplantıda, "Türkiye'nin güvenliğini yakından ilgilendiren" dönemin dış politik gelişmelerinin de gözden geçirildiği kaydedilen açıklamada, "Bu bağlamda Kıbrıs, Ortadoğu, Kafkaslar ve Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği konusundaki son gelişmeler üzerinde durulmuştur. Türkiye, Avrupa Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası ile ilgili olarak AB'nin Feria'da aldığı kararları ve NATO yansımalarını yakından izlemeye devam edecektir. AB'nin NATO'dan talepleri, ulusal çıkarlarımız çerçevesinde NATO kararlarına uygun olarak, her biri tek tek değerlendirilecek ve katkımızın, katılımımızla orantılı olması gözetilecektir" denildi.
Türkiye'nin bu tutumunun, NATO'nun birincil kolektif savunma örgütü olduğu gerçeği, güvenliğin bölünmezliği, Transatlantik bağın korunması ilkeleri ve AB üyeliği sorumluluklarında uyumlu olacağının söylendiği açıklamada, Türkiye'nin Avrupa Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası konusuna ilişkin kararlı yaklaşımını sürdüreceği ve AB'nin yetersiz olan politikasının iyileştirilmesini istemeye devam edeceği belirtildi. Açıklamada, "Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs'taki Barış Gücü ile ilgili kararını, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının eşitliğine aykırı bulmakta ve yakında 3'üncü turu başlayacak olan aracılı görüşmelerini zorlaştıran bir gelişme olarak değerlendirmektedir. Türkiye, KKTC'nin bu husustaki yaklaşımlarını desteklemeye devam edecektir" denildi.
ÖNCEKİ HABER

Aydınlardan 'kültür emperyalizmine'

SONRAKİ HABER

Enerjide işbırakılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...