26 Haziran 2000 21:00

Eski casusa Lockerbie engeli

ABD'nin uluslararası casusluk servisi Merkezi Haberalma Örgütü (CIA)'nün, eski bir üyesinin anılarının yayınlanmasını engellediği bildirildi.

Paylaş
Eski casusa Lockerbie engeli
ABD'nin uluslararası casusluk servisi Merkezi Haberalma Örgütü (CIA)'nün, eski bir üyesinin anılarının yayınlanmasını engellediği bildirildi.
Washington Post gazetesinde yer alan bir habere göre CIA, casusluk operasyonlarında görev alan Bob Bower'ın yayınlamaya çalıştığı kitaba izin vermiyor. Örgüt, anıların bir bölümünün gizli bilgiler içerdiğini savunuyor.
Behbahani bağlantısı
CIA, Bower'e çeşitli mektuplar göndererek söz konusu 'anıların' ABD güvenlik zincirleri dışında yayınlanmaması gerektiğini bildirdi. Geçtiğimiz günlerde Lockerbie davası ile ilgili yeni iddialar ileri süren CBS televizyonun '60 Dakika' programına danışman olarak katılan Bower, bu programda, elinde Lockerbie kazası ile ilgili olarak Türkiye'de CIA tarafından sorgulandığı açıklanan Ahmed Behbahani ile ilgili belgeler olduğunu söylemişti.
Bower, Behbahani'nin yanı sıra Suudi Arabistan sınırları içerisindeki bir ABD üssünün bombalanması olayıyla ilgili de bilgi sahibi olduğunu söylemişti. Ancak daha sonra, sorgulanan kişinin Behbahani olmadığı ve tüm programın bir CIA komplosu olduğu ortaya çıkmıştı.
Lockerbie olayı
21 Aralık 1988'de, New York'a gitmek üzere Londra'nın Heathrow havaalanından kalkan bir Pan Am yolcu uçağı, İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerindeyken infilak etti. Patlamada 270 kişi öldü. ABD kazayla ilgili olarak Libya'yı suçladı, fakat CBS'in programı ile İran da zan altında kalmıştı. CIA tarafından yapılan son resmi açıklamalarda, Behbahani'nin bir 'düzenbaz' olduğu ve hiçbir 'değerli' veriye sahip olmadığı kabul edilmişti.
Söz konusu uçakta en az 4 ve kimi kaynaklara göre 8 üst düzey CIA ajanı bulunuyordu. Interfor adlı özel istihbarat şirketinin bulgularına göre bu ajanlar, Beyrut'taki Amerikalı esirlerin serbest bırakılması amacıyla yürütülen operasyonun bir parçasıydı. dFrankfurt'taki CIA birimi tarafından örgütlenen operasyonun amacı, Ortadoğulu bir eroin şebekesinin "mal nakletmesine" yardımcı olarak, karşılığında esirlerle ilgili bilgi almaktı. CIA ajanlarının çantasında uyuşturucu değil, patlamaya hazır bir bomba bulunuyordu.
ÖNCEKİ HABER

Yeşiller'den 'tam sağ'a devam

SONRAKİ HABER

Üreticiler kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...