26 Haziran 2000 21:00

Yeşiller'den 'tam sağ'a devam

Alman Yeşiller Partisi'nin kongresinden, hükümet ortaklığını koruma uğruna sağ politikalara devam sonucu çıktı.

Paylaş
Yeşiller'den 'tam sağ'a devam
Geçtiğimiz hafta sonunda Almanya'nın Münster şehrinde olağan kongresini toplayan Alman Birlik 90/Yeşiller partisi, yıllardır savunduğu ilkelerden birini daha terk etti. SPD (Sosyal Demokrat Parti) ile geçtiğimiz haftalarda nükleer santraller konusunda vardığı anlaşmayı kongrede delegelerin oyuna sunan Yeşiller yönetimine, delegelerden büyük destek geldi. Yapılan oylamada Yeşiller'in nükleer santrallere "uzun vadeli" olarak karşı çıktığı görüldü.
Kendileri de şaşırdı
Cuma günü üzerinde birçok tartışma yapıldıktan sonra yapılan oylamaya katılan 672 delegeden 433'ü nükleer santraller konusunda yapılan anlaşmanın kabulü yönünde oy kullanırken, 227 delege karşı oy kullandı. Parti içindeki "sağ kanat"ın açık bir zaferi olarak sunulan oylama sonrasında bir konuşma yapan Federal Çevre Bakanı Jürgen Trittin, oylama sonucunun bu kadar açık farkla gerçekleşmesinin kendisini şaşırttığını söyledi. Oylamanın ardından, salonda bulunan ve üzerinde "Nükleer? Hayır, Teşekkürler!" yazılı balonlar tek tek patlatıldı.
Hükümet içindeki "nükleer uzlaşma"nın Yeşiller'in kuruluş politikasına aykırı olduğunu ve bu nedenle iptal edilmesini isteyen muhalif delegeler ise, partinin inandırıcılığını her geçen gün yitirdiğini söylediler. Gerçekten de Yeşiller, 1998'den beri kaybettikleri oyları bundan sonra da kaybetmeye devam edecek gibi görünüyor.
Dönüm noktası
SPD ile Yeşiller arasında geçtiğimiz hafta, Almanya'da bulunan 19 nükleer santralin 32 yıl içinde kapatılması noktasında uzlaşmaya varılmıştı. Ancak Yeşiller partisi içinde, anlaşma süresinin çok uzun olduğu gerekçesiyle yoğun eleştiriler yapılıyordu.
Alman basında "Dönüm Kongresi" olarak tanımlanan Yeşiller'in kongresinde "sağ" kanat "Realo"cuların politikalarını egemen kılma ve parti organlarını bu doğrultuda şekillendirme yönünde ciddi adımlar atıldı. "Sağ" kanat üyesi olarak bilinen Renate Künast ve Fritz Kuhn, cumartesi günü oybirliğiyle parti sözcülüğüne seçildiler.
Daha önce parti sözcülüğü yapan ve adı parti yönetimi için geçen Antje Radcke ise, parti yönetimine koyduğu adaylığını geri çekti.
Başbakan Gerhard Schröder, dün yaptığı açıklamada, Yeşiller Kongresi'nde nükleer santraller konusunda varılan anlaşmanın onaylanmasını selamladığını söyledi.
Realo'cular yönetimde
Cumartesi günü Parti Meclisi için yapılan seçimlerde ise, "sağ kanat" Realo'cuların büyük kısmı seçimdi. Geçtiğimiz yıl Bielefeld'de yapılan kongrede, Kosova savaşı dolayısıyla yapılan tartışmalarda, "sol kanat"ın bir kısmının partiyi terk etmesi nedeniyle muhalefetin oldukça güçsüz olduğu kongrede, Federal Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de Parti Meclisi'ne seçildi.
Kongre sonrasında Yeşil politikacılar tarafından yapılan açıklamalarda, partinin artık daha çok "orta sınıfların çıkarlarını koruyan" politikalar izleyeceği ilan edildi.
Ancak, Birlik 90/Yeşiller, ilkelerinden ödün vererek "sağa" kaydıkça oy kaybetti. 27 Eylül 1998'de yapılan genel seçimlerde yüzde 6,7 oy alan Yeşiller'in artık bu oranı koruması zor görünüyor. Bugünkü bütün çabası hükümet ortaklığını sürdürmek olan parti, bu gidişle 2002 yılında yapılacak genel seçimlerde parlamento dışında bile kalabilir.
ÖNCEKİ HABER

Japonya'da Pirus zaferi

SONRAKİ HABER

Eski casusa Lockerbie engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...