26 Haziran 2000 21:00

Japonya'da Pirus zaferi

Japonya'da sadece 18 aydır iktidarda olan Liberal Demokrat Parti, genel seçimlerden ağır bir yara alarak çıktı.

Paylaş
Japonya'da Pirus zaferi
Japonya'da yapılan genel seçimler, iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) için yenilgi gibi bir zafer ile sonuçlandı. Önceki gün yapılan seçimlerin sonuçlarına göre, partinin oyları büyük ölçüde düştü ve ancak bir koalisyonla iktidarını sürdürme olasılığı yakalanabildi. Gözlemciler, parlamentonun alt kanadının çoğunluğunu kılpayı elde eden LDP'nin önünde zor günler olduğunda birleşiyor. Yetkililer, bu durumun, Başbakan Yoshiro Mori'nin istifasıyla sonuçlanabileceğine işaret ediyorlar.
Başbakan Mori ise, partisinin yine de en çok oyu almasını bir "zafer" gibi göstermeyi tercih etti. Mori, oylarındaki büyük düşüşe rağmen yine de hükümet etmeyi sürdürecek kadar oy aldıklarına işaret etti. Ancak aralarında LDP'nin güçlü isimlerinin de olduğu siyasi çevreler, önümüzdeki ay Japonya'da yapılacak olan G-7 zirvesinden sonra, Mori'nin istifa etmesini istiyorlar.
Sandığa ilgi yok
Seçimlerin dikkat çekici bir yönü de, sandık başına giden seçmen sayısının azlığıydı. Japon seçmenlerin ancak yüzde 60'ı oy kullandı. Bu durum, hükümetin halk desteğinin, görünür rakamlardan çok daha az olduğuna işaret ediyor.
Seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, LDP öncülüğündeki iktidar koalisyonu, parlamentonun alt kanadında 271 sandalye kazandı. Bu sandalyeler, meclisin yüzde 56'sına tekabül ediyor. Koalisyonun bir önceki seçimdeki sandalye oranı yüzde 65'ti. LDP'nin güçlü isimlerinden Ticaret Bakanı Takashi Fukaya ve Tarım Bakanı Tokuichiro Tamazawa ise, parlamentoya bile giremedi.
Muhalefetteki Demokratik Parti ise, buna karşılık, sandalye sayısını 95'ten 127'ye çıkarmayı başardı.
34 kadın mecliste
Oluşturulan yeni mecliste kadınlar, 1947 Anayasası'nın kabulünden bu yana, en çok milletvekilliğini bu seçimde kazandı. Yeni meclise, 34 kadın milletvekili girdi. 1996 seçimlerinin sonunda, meclise 23 kadın milletvekili girmişti. Japonya Komünist Partisi'nin meclisteki sandalye sayısı ise 26'dan 20'ye düştü.
Halk alternatif arıyor
LDP'nin şehirlerde ve kırsal bölgelerde uğradığı büyük oy kaybı, Japon işçi ve emekçilerin, 18 aylık iktidarları boyunca emek karşıtı birçok uygulamayı yürürlüğe sokan bu partiyi artık istemediklerini gösteriyor. Ancak halk, Demokratik Parti'nin de iyi bir alternatif olduğunu düşünmüyor.
Küçük ortakların çöküşü
Seçimin diğer mağlubu da, LDP'nin koalisyon ortakları oldu. Bu ortaklardan Budist eğilimli Yeni Komeito Partisi'nin sandalye sayısı 42'den 31'e düştü. Diğer ortak Yeni Muhafazakârlar'ın sandalye sayısı ise 18'den 7'ye indi. Bu partinin "siyasi ömrünü doldurduğu" yorumları yapılıyor. Japon gazetesi Asahi, dün yayınladığı başyazısında, sonuçların LDP için büyük bir yenilgi olduğunu yazdı. Gazete, "Seçim sonuçları, kamuoyunun değişim istediğini gösterdi" yorumunu yaptı.
LDP Genel Sekreteri Hiromu Nonaka da, seçim sonuçlarını değerlendirirken partisinin durumunu "çok ciddi" olarak niteledi. Nonaka, "Halkın güvenini kazanamamış olmamız çok üzücü" diye konuştu. Ancak Nonaka, hükümetin yoluna devam edeceğini söyledi.
Yoshiro Mori, Başbakan Keizo Obuchi'nin nisan ayında komaya girerek ölmesinin ardından bu görevi üstlenmişti.
Dayatmaya halk tokadı
Japon hükümetinin bu tür bir yenilgi alacağı, seçimlerden önce de belliydi. Kamuoyu yoklamaları, halkın çok büyük bir bölümünün "kararsız" olduğunu gösteriyordu. LDP hükümeti döneminde rekor seviyeye ulaşan işsizlik, sıfıra inen ekonomik büyüme ve kriz düzeylerine ulaşan ulusal borçlar, halkın hoşnutsuzluğunu artıran faktörler oldu. Muhalefetteki Demokratik Parti yöneticileri ise, hükümeti kazanacağından emin bir biçimde, "halkın acı ilaç içmesi gerektiği"nden bahsediyordu. Yoksulların sırtındaki vergi yükünün artırılması gibi unsurları olan bu emek düşmanı kampanya nedeniyle, partinin lideri Hatoyama, ancak kılpayı milletvekili seçilebildi.
ÖNCEKİ HABER

Sarı taksinin içindekiler

SONRAKİ HABER

Yeşiller'den 'tam sağ'a devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...