25 Haziran 2000 21:00

'Yüce aklama'da ikinci etap

Meclis'te gerçekleşen son görüşmelerden sonra yüce divana gitmekten son anda kurtulan Mesut Yılmaz'ın ardından, şimdi de sıra DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'de...

Paylaş
'Yüce aklama'da ikinci etap
TBMM Genel Kurulu'nda 7 tanesi 22 Haziran'da görüşülen soruşturma komisyonu raporlarından geriye kalan 8'i de, 29 Haziran Perşembe günü ele alınacak.
Eski başbakan sıfatıyla DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile dönemin Maliye Bakanı İsmet Attila hakkında, örtülü ödenekten yapılan harcamalara ilişkin iddiaları soruşturan ve Çiller'in Yüce Divan'a sevkine karar veren komisyonun raporu ile eski Devlet Bakanı Burhan Kara hakkında Denizcilik Müsteşarlığı'nda yapılan işler ve personel alımına ilişkin iddiaları soruşturan komisyonun raporları, genel kurul gündemine alınmasına karşın, komisyon temsil edilmediği için görüşülemedi.
Siyasi partilerin grup yöneticileri arasında varılan mutabakat ve Danışma Kurulu'nda da alınan karar gereği bu iki rapor, diğer 6 raporla birlikte 29 Haziran Perşembe günü görüşülerek karara bağlanacak. Kara hakkındaki iddiaları soruşturan komisyon, Yüce Divan'a sevke gerek olmadığına karar vermişti.
Genel Kurul'da görüşülecek diğer raporlar şunlar:
- Turkcell ve Telsim firmalarıyla imzalanan sözleşmelere ve özelleştirme Kanunu hükümlerine aykırı hareket ederek görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla Eski Başbakan Mesut Yılmaz ile eski Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir hakkındaki iddiaları soruşturan komisyonun raporu. Komisyon, Yılmaz ve Menzir'in Yüce Divan'a sevkine karar vermişti.
- İstanbul'da ilan edilen turizm merkezlerine ilişkin iddiaları soruşturmak için kurulan ve eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın Yüce Divan'a sevkine gerek olmadığına karar veren komisyonun raporu.
- İstanbul-Kurktöy Havaalanı ihalesinde görevi kötüye kullandığı iddiasıyla eski Başbakan Mesut Yılmaz hakkında kurulan ve Yılmaz'ın Yüce Divan'a sevkine gerek olmadığına karar veren komisyonun raporu.
- Karadeniz Sahil Yolu'nun devamı olan yolların ihalesinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Yaşar Topçu hakkında kurulan ve Topçu'yu Yüce Divan'a sevk eden komisyonun raporu.
- İzmit Körfez Geçişi ihalesinde devleti zarara uğratarak görevini kötüye kullandığı iddiasıyla eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Yaşar Topçu hakkında kurulan komisyonun raporu. Komisyon, Topçu'nun Yüce Divan'a sevkine gerek görmemişti.
- Suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturduğu iddiasıyla eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar hakkında kurulan ve Ağar'ın Yüce Divan'a sevkine gerek olmadığı yönünde karar veren soruşturma komisyonunun raporu.
Raporlardan, "Yüce Divan'a sevkine gerek olduğu" kararı çıkan komisyonların raporları, genel kurulda görüşüldükten sonra oylanacak. Yüce Divan'a sevk için, salt çoğunluk olan 276 ve üzerinde oy aranacak. "Yüce Divan'a sevke gerek olmadığı" kararı veren komisyon raporları ise ancak genel kurulda Yüce Divan'a sevki isteyen bir önerge verilmesi halinde oylanacak ve önergenin kabulü için de yine salt çoğunluk aranacak. Önerge verilmezse, rapor sadece görüşülecek.
Raporlar üzerinde 6 milletvekiline, soruşturma komisyonuna ve hakkında soruşturma açılan kişi ya da kişilere savunma için söz verilecek.
Genel kurulun gündemi
Bu arada, 1 Temmuz'da tatile girilebilmesi için yoğun bir çalışma takvimi belirleyen TBMM Genel Kurulu'nda, 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın görüşülmesinden sonra AB Genel Sekreterliği Kurulmasına ilişkin Yasa Tasarısı ile hükümete kamu kesiminde ücret başta olmak üzere bazı alanlarda düzenleme yapma yetkisi tanıyan tasarıyı görüşecek. Genel kurulda ayrıca, Olağanüstü Hal'in 4 ay, Kuzeyden Keşif Harekâtı'nın süresinin ise 6 ay daha uzatılmasını öngören hükümet tezkereleri karara bağlanacak.
ÖNCEKİ HABER

Bir solukta yaşadı dünyayı

SONRAKİ HABER

'Bizimki köleliği yenme mücadelesi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...