25 Haziran 2000 21:00

'Mücadeleci KESK' isteği

Enerji Yapı Yol-Sen'in 5. Olağan Genel Kurulu dün yapılan seçimlerle sona erdi. Genel kurulda söz alan delegeler KESK'i eleştirerek, on yıllık mücadele geleneğinin gerisine düştüğünü söylediler.

Paylaş
'Mücadeleci KESK' isteği
Enerji Yapı Yol-Sen'in 5. Olağan Genel Kurulu dün yapılan seçimlerle sona erdi. Genel kurulun önceki günkü bölümünde sermayenin saldırılarının küresel boyutta arttığını, buna karşı mücadele etmenin eski sendikal anlayışla mümkün olmadığını dile getiren delegeler, KESK'i de bu doğrultuda eleştirerek, on yıllık mücadele geleneğinin gerisine düşüldüğünü söylediler.
Genel kurulda söz alan İstanbul delegesi Çetin Dinçer, gişelerdeki işbırakmalardan dolayı yargılandıklarını, para cezalarına çarptırıldıklarını, ancak genel merkez yöneticilerinin kendilerine sahip çıkmadığını söyledi. Çalışma Raporu'nda da gişe memurlarının eylem ve davalarına bir iki cümle yer verilmesini eleştiren Dinçer, işten atmalarla, sürgün ve cezalarla kendilerini yıldıramayan iktidarın, para cezaları gibi yeni bir yöntem denediğine dikkat çekti.
KESK'in on yıllık sürecinin gerisinde olduğu eleştirisini yapan İzmir delegesi Kubilay Erkaya, KESK'in taban iradesi doğrultusunda tam bir irade gösteremediğini, sendikalarında da benzer sorunların yaşandığını söyledi. İzmir Delegesi Ahmet Domaç da Enerji Yapı Yol-Sen'in sadece enerjide özelleştirme konusunda sesini çıkardığını, oysa Devlet Su İşleri (DSİ)'nde projenin, sulamanın bile özelleştirilmesinin söz konusu olduğunu vurguladı.
"Sessiz tabanın" sesi olarak konuştuğunu belirten Adana Delegesi Mehmet Dağlı sendikanın üye kaybettiğini, yönetimin alın terini değil, siyasi yapılanmasını öne çıkardığını ileri sürdü. KESK temsilcisinin salondan erken ayrılmasını da eleştiren Dağlı, mücadelenin üyelerin özlük hakları öne çıkarılarak yürütülmesini istedi.
Yeni mücadele yöntemleri
İstanbul Delegesi Gürsel Ümit Sever de KESK'in onca deneyime rağmen olduğu yerde saydığını kaydederek, kolektif üretim ve kolektif uygulamanın hayata geçtiği sendikalarında, son alınan işbırakma kararının tarihinin yanlış olduğunu belirtti. İşçilerin ve emperyalizmin öne çıkarıldığı eleştirisini yapan delegelere seslenen Ümit Sever, "Burada emperyalizmi teşhir edip, mücadele kararları çıkaracağız. Emperyalizm, IMF ve Dünya Bankası'ndan farklı bir şey mi ki teşhir etmeyelim?" diye sordu. Geleneksel sendikacılık anlayışı ile hak almanın mümkün olmadığına da dikkat çeken Ümit Sever, yeni mücadele yöntemleri denenmesini, sendikal mücadeleye katkısı olan tüm insanların birlikte çalışma koşullarını yaratmalarını istedi.
Trabzon Delegesi Kenan Uzun'un KESK'i sert bir dille eleştirerek, kendi içindeki çekişmeler nedeniyle küçülerek parlamento dışı kalan CHP'ye benzetmesi bazı tepkilere neden oldu. Ancak Uzun, erken teşhisin hayat kurtaracağından hareketle bu tespiti yapmak gerektiğini belirterek, "alın teriyle kurdukları sendikalarına sahip çıktığını" söyledi.
İstanbul delegesi Erhan Karaçay da Seattle'de emperyalizme karşı verilen mücadeleyi örnek göstererek, ayrı gösterilmek istenseler de sınıfın bir parçası olduklarını ve emperyalist saldırganlığa birlikte karşı koymak gerektiğini vurguladı. Ülkenin asıl sahipleri olarak emekçiler üzerinde oynanmak istenen oyunu bozmak zorunda olduklarını belirten Karaçay, "Hata yapma lüksümüz yok" dedi.
Eleştirilere cevap veren Genel Başkan Cengiz Faydalı, gişe memurlarının davalarıyla yeterli ilgilenilmediği ve çalışma raporunun geç çıktığı eleştirilerini haklı buldu. Faydalı, seçimlerde ayrı ayrı listelerin çıkmasının örgütü parçalamak anlamına gelmediğini belirterek, üç liste çıkmasının doğal olduğunu söyledi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Hepatit B reçete dışı
Hepatit B aşısının reçeteden çıkartılması hekimlerin tepkisine neden oldu.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Salih Zeki Aksu, kronik hepatitten korunmanın ucuz, tedavisinin ise çok pahalı olduğunu söyledi. Hepatit B aşısının, Türkiye koşullarında ömür boyu koruyuculuk sağladığını belirten Aksu, Sağlık Bakanlığı'nın aşıyı reçeteden çıkarmasının doğru bir karar olmadığını, aspirin parası bulamayan insanların, Hepatit B aşısı alarak yaptırmalarının zor olduğunu ifade etti.
"Sosyal devlet, halkın sağlığını sonuna kadar korumalıdır" diyen Aksu, şöyle devam etti: "Toplum sağlığını güvence altına almak için aşının kolay erişilebilir olması şarttır. Devlet, erişkinler için reçeteye yazılan aşının parasını ödemelidir. Kronik Hepatit B hastalığının tedavisi var. Her yıl yeni yeni antiviral ilaçlar tedaviye giriyor. Ancak tedavi çok pahalı ve yüzde yüz değil. Tedavide başarı, virüsün kanda uzun süre görülmemesi olarak değerlendiriliyor. Daha sonra yeniden ortaya çıkabilir. Ayrıca virüs ilaçlara direnç kazanıyor. Kronik Hepatit B hastalarının tedavisine milyarlarca lira harcanıyor. Korunma ucuzken, neden bunca masraf yapılsın?"
Dişhekimleri ve berberler
Hepatit B virüsünün, en çok diş hekimleri ve berberlerde bulaştığını, berberlerin kendilerini de enfekte etmesi gerektiğini anlatan Aksu, bu grupların eğitilmesinin büyük önem taşıdığını, meslek odalarının bunu yapabileceklerini söyledi. Hastalığın doğru bilinmesinin, bulaşmayı önleme açısıdan çok önemli olduğunu belirten Aksu, "Yanlış bilmektense hiç bilmemek daha iyi" diye konuştu.
Yaz aylarına dikkat
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Sırmatel ise yaz aylarının, tatil olgusu ve buna bağlı olarak bireylerin kendilerini daha özgür hissetmeleri nedeniyle Hepatit B'nin bulaşma yolları açısından elverişli bir ortam olduğunu söyledi.
Hepatit B'nin en önemli özelliğinin, hastalığın büyük oranda sinsi, yani belirtisiz seyretmesi olduğunu anlatan Doç. Dr. Sırmatel, belirtileri şöyle sıraladı: "Virüsü alan kişide yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, hafif ateş, baş ve karın ağrısı gibi, soğuk algınlığından ayırt edilemeyen şikâyetler görülür. Hastalığın tipik bir belirtisi yoktur. Gözler başta olmak üzere hastada sararma, hastalığı taşıyanların ancak yüzde 10'unda görülür."
ÖNCEKİ HABER

Sürek, geceyi gözaltında geçirdi

SONRAKİ HABER

Bir solukta yaşadı dünyayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...