25 Haziran 2000 21:00

Üretici mitinge hazırlanıyor

Hububat fiyatlarına tepki gösteren üreticiler Tekirdağ'da büyük bir bölgesel miting düzenleyecekler. Üreticiler 29 Haziran günü yapılacak mitinge katılacaklarını belirterek, Türkiye genelinde bir eylem düzenlenmesini istiyorlar.

Paylaş
Üretici mitinge hazırlanıyor
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Çanakkale Şube Müdürlüğü üreticilerden taahhütname karşılığı buğday alımlarına başladı. Buğday üreticisinden alınan taahhütname ile üretici, "TMO'ya teslim ettiğim ürünüm için 2000/2001 dönemi hububat alım kararnamesinde yer alacak fiyat alım esasları ve ödeme biçimlerini kabul ettiğini ve başka hiçbir hak iddia etmeyeceğini" beyan ediyor.
102 bin lira olarak açıklanan 1. sınıf buğdayın Çanakkale'de yetişmediğini belirten üretciler, teslim ettikleri buğday için hangi fiyattan ne zaman ödeme yapılacağını bilmediklerini, bu konuda yetkililerden açıklama beklediklerini belirtiyorlar. Merkez'e bağlı Kızılkeçili köyünden Veysel Övez, mozotu, gübreyi pahalıya alarak çok güç koşullarda ürettikleri buğdayın ucuza ellerinden alındığını, tüccarın 75-80 bin liradan 1-1.5 ay sonra ödenmek koşuluyla buğday aldığını söyleyerek, "Açıklanan fiyat çok düşük. Devlet böyle buyuruyor. Çaresiziz. Sendikamız yok, birliğimiz yok" dedi.
'Mitinge katılacağız'
Çınar köyünden Fevzi Özbilen ise "Bugün 2 kg buğdayla bir bardak çay içebiliyoruz. Geçen yıl 3 milyona aldığımız gübrenin fiyatı bugün kooperatif faiziyle birlikte 7-8 milyon liraya çıkıyor, kredi faizleri de oldukça yüksek. Bu durumda toplumda huzur olur mu? Köylünün huzuru kalmadı. Böyle istikrar olmaz" diyerek tepkisini dile getirdi. 29 Haziran günü Tekirdağ'da yapılacak olan mitinge katılacaklarını da belirten Özbilen tepkinin yalnız Tekirdağ'da olmadığını, mitinglerin Türkiye genelinde yapılması gerektiğini ifade etti.
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Sami Durgut ise, Tekirdağ'da tarımsal üretim açısından birinci sırada yer alan Kumkale'de geçen yıl 47 çifçinin traktörünü sattığını hatırlattı. Durgut, Gökçakı köyünde tarım kredi kooperetifine olan borcunu ödeyemeyen 14 kişiye kefil olan 1060 kişinin icralık olduğunu belirten Durgut, "Bu arkadaşlarımız da traktörlerini satılığa çıkarmıştır. Her geçen gün durumumuz kötüye gidiyor. Seneye daha da kötü olacak" dedi.
TMO'ya kaynak yok
Köy-Koop Biga Şube Başkanı İsmail Emek de üreticinin maliyeti karşılayamadığına dikkat çekerek, "Devlet bu işten elini çekmek istiyor. Tarımı tüccara terk etmek istiyor. Tüccar, Biga'da 75 binden buğday alıyor. Bigalı üreticiler olarak Tekirdağ mintigine katılarak hakkımızı arayacağız" diye konuştu. Emek şöyle devam etti:
"TMO'ya bütçeden ödenek ayrılmıyor. Bu yüzden borçlandığı özel bankalara sürekli faiz ödüyor. TMO, geçtiğimiz aylarda rantı yüksek bazı gayrimenkullerini atıl olduğu gerekçesiyle satışa sunup elden çıkarmıştı. Bugün ilçe merkezlerinde kalan arsa ve araziler, zamanında, ofis kurulması için köylü tarafından bedelsiz bağışlanmıştı."
ÖNCEKİ HABER

Tarım tekellerine ilk büyük dava

SONRAKİ HABER

İzaydaş'taki ölümler 'gaflet' değil cinayet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...