24 Haziran 2000 21:00

Castro: 'Kimse vazgeçilmez değil'

Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, kendisinin ölümünden sonra ülkenin geleceğinden endişe etmediğini belirtti.

Paylaş
Castro: 'Kimse vazgeçilmez değil'
Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, kendisinin ölümünden sonra ülkenin geleceğinden endişe etmediğini belirtti. Castro, perşembe günü yayınlanan bir söyleşisinde, sosyalizmin onsuz da süreceğini, çünkü kendisinin sadece sıradan bir insan olduğunu söyledi.
Eski UNESCO Genel Sekreteri Federico Mayor'un yaptığı ve Granma gazetesinde tam metin olarak yayınlanan söyleşide, "Küba'da kişi kültü yoktur" diyen Castro, sözlerini "Gerçek bir devrim pekiştirildiğinde, onun fikirleri ve bilincinin yayılması meyvesini vermeye başladığında, hiç kimse vazgeçilmez değildir" diyerek sürdürdü.
73 yaşındaki Castro'nun ölümünün ardından, yerine Devlet Konseyi ve Küba Komünist Partisi liderlerinden Raul Castro'nun gelmesi bekleniyor. Raul Castro, Fidel'in kardeşi.
Endişe duyacak neden yok
Küba lideri, ülkesinde sosyalist dönüşümün 40 yıldan beri devam ettiğini ve edeceğini, çünkü partinin moral prestij ve otoritesinin yüksek olduğunu kaydetti. Castro, "Niye endişe duyayım ki?" diye sordu.
Fidel Castro, Mayor'un yazacağı bir kitap için yaptığı söyleşide, bir dizi güncel soruna da değindi. Küba lideri, "ABD, ticari ambargo yoluyla Küba politikasını etkilemeye mi çalışıyor?" sorusuna, "Onların niyeti devrimi etkilemek değil yok etmek" yanıtını verdi.
Küba düşmanı göçmen yasaları
Castro, "Devrim bu kadar başarılıysa neden çok sayıda Kübalı ülkeyi terkediyor?" sorusuna, ABD'deki Küba düşmanı göçmen yasalarına işaret ederek yanıt verdi. Castro, "ABD yasaları, Kübalıların ABD topraklarına girmesi durumunda otomatik vatandaşlık tanıyor. Meksika, Latin Amerika'nın geri kalanı ve Karayipler ülkeleri son 35 yıl boyunca böylesi şartlara sahip olsaydı, ABD nüfusunun yarısı Latin Amerikalı ve Karayipli olmuş olurdu" diye konuştu.
Söyleşinin son sorusu ise, Castro'nun, "yaşamıyla olduğu gibi ölümüyle de mit olup olmayacağı" idi. Küba lideri, soruya "Beni sizin tabirinizle mite çeviren ABD hükümetleridir; eğer bir mit olduysam, bunun nedeni o hayatı benden almaya yönelik başarısız girişimleridir" diye yanıt verdi.
ÖNCEKİ HABER

Rusya'dan yeni doktrin

SONRAKİ HABER

Çan'a şaibeli temel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...