24 Haziran 2000 21:00

Rusya'dan yeni doktrin

Rusya, mevcut politik ve askeri doktrinlerine 'enformasyon güvenlik doktrini'ni ekledi. Onaylanan belgenin hedefi, enformasyon alanında dışa bağımlılığı yok etmek.

Paylaş
Rusya'dan yeni doktrin
Rusya'nın sahip olduğu askeri doktrin, güvenlik doktrini, dış politika doktrini gibi belgelerine, 40 sayfalık "enformasyon güvenlik doktrini" eklendi.
Rusya Güvenlik Konseyi, önceki gün Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlığında toplanarak belgeyi onayladı.
Belgede, enformasyon alanında iç ve dış tehditlere, bu alanda güvenliğin nasıl sağlanabileceğine, devletin bu konuda nasıl bir yol izlemesi gerektiğine, enformasyon güvenliği konusunda nasıl bir yapılanma içinde olunması gerektiğine değiniliyor.
Putin, toplantıda yaptığı konuşmada, "Ulusal güvenlik alanında devlet politikasını şekillendirmeyi sürdürüyoruz. Bu belge de bu sürecin bir parçasıdır" dedi.
Doktrinin hedefleri
Putin, doktrin hazırlanırken göz önünde bulundurulan hedefleri de "özgür basının korunması, Rus medya endüstrisinin geliştirilmesi, dünya pazarına açılması, bilgi işlem ve iletişim sistemlerinin güvenliğinin garanti altına alınması" olarak sıraladı.
Ülkenin bu alanda karşı karşıya kaldığı tehditlerden örnekler veren Putin, bilgisayar ve telekomünikasyon araçları alanında ülkenin dışa bağımlı olmasına, bilginin korunmasını sağlayan özgün yöntemler geliştirilememesinden ötürü stratejik öneme sahip verilerin gizliliğinin garanti altında tutulamamasına, yayılan bilgisayar suçlarına, ticari sırlara, entelektüel bilgilere izinsiz sızılabilmesine ve bilgisayar virüslerine dikkat çekti.
'Endüstri silahları'
Konsey Birinci Sekreteri Vladislav Şerstyuk da toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, doktrinin "insani konuları içeren" kısımlarını açıklarken, "Belge, bireylerin habere ulaşma haklarını, özgür basını koruyor, insanların özel yaşamıyla ilgili bilgi toplanmasına ise sınırlamalar getiriyor" dedi.
Şerstyuk, enformasyon güvenliği konusunu açıklarken de şunları söyledi: "Ulusal bilgisayar donanım araçları endüstrisinin geliştirilmesi, Rusya endüstrisinin silahlarının bir bütün olarak yenilenmesinin ön koşuludur. Rusya, şu anda ithal enformasyon unsurlarını aktif biçimde kullanmaktadır. Bu unsurların içeride üretimi aşırı güçlük içindedir. Ulusal enformasyon çevresinin, kaynaklarının layıkıyla korunması devletin görevidir."
Bu arada, toplantıdan sonra yapılan açıklamada, konseyin hükümete, devlet politikalarının daha anlaşılır bir tarzda açıklanması direktifi verdiği belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

BM'den yasadışı karar

SONRAKİ HABER

Castro: 'Kimse vazgeçilmez değil'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...