24 Haziran 2000 21:00

BM'den yasadışı karar

ABD emperyalizmi, BM Şartı'nı hiçe sayan saldırılarına bir yenisini ekledi. Yugoslavya Federal Cumhuriyeti, Güvenlik Konseyi'nde yapılacak olan Balkanlar ile ilgili oturumlardan dışlandı.

Paylaş
BM'den yasadışı karar
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Balkanlar ile ilgili olarak tehlikeli ve yasadışı bir karar daha alarak, Rusya ile ABD arasında yeni bir gerilime sahne oldu. Rusya'nın BM Büyükelçisi Sergey Lavrov, Yugoslavya'nın da Balkanlar üzerindeki tartışmalara aktif katılımına ilişkin önerinin reddedilmesi üzerine, Konsey'i terketti. Lavrov, "insanların ağızlarını kapamak" olarak nitelendirdiği bu tutumun, tehlikeli bir teamül oluşturduğunu kaydetti.
4'e karşı 7 oy
15 üyeli Güvenlik Konseyi, önceki gün Yugoslavya'nın BM büyükelçisinin, BM bünyesinde Balkanlar ile ilgili yapılacak tartışmalara katılmasını oyladı. Oylama sonucunda, katılım talebi, 4'e karşı 7 oyla reddedildi. Bunun üzerine, Lavrov, "Balkan sorunlarını Yugoslavya Federal Cumhuriyeti olmadan tartışmak saçmalıktır" dedi.
Konsey kararının, ABD'nin baskıları sonucu alındığı belirtiliyor. ABD Büyükelçisi Richard Holbrooke, Yugoslavya temsilcisi Vladislav Jovanoviç'in "liderliği savaş suçlarına bulaşmış olan bir hükümeti temsil ettiğini" öne sürerek tartışmadan dışlanmasını istemişti. Holbrooke, "Konsey'den, Belgrad rejimi tarafından yayılan kin ve savaş politikalarını reddettiğini, insan hakları ihlallerine göz yummayacağını ve eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesine tam destek verdiğini açık ve net bir biçimde belirtmesini istiyoruz" diye konuştu.
Lavrov toplantıyı terketti
Lavrov ise, oylamanın ardından, durumun hukuksuzluğuna dikkat çekti. Rus temsilci, BM Sözleşmesi'ne göre, "BM üyesi olmayan bir devletin bile, Güvenlik Konseyi'nde tartışılan bir soruna taraf ise, katılmaya hakkı olduğunu" hatırlattı. Lavrov, "Bu oylamayla çok tehlikeli bir teamülün temelleri atıldı ve siyasi nedenlerle muhalefet edilen devletlerin, BM çalışmalarına katılma hakkı ellerinden alındı" diye konuştu. Büyükelçi Lavrov, acil uluslararası sorunları ele almanın yolunun "insanların ağızlarını kapatmak" olmadığını belirtti ve ardından, Yugoslavya katılımı olmadan tartışmanın anlamını yitirdiğini söyleyerek toplantıyı terketti.
Konsey'de ciddi bölünme
4 ülkenin katılmaması nedeniyle 7'ye karşı 4 olarak sonuçlanan oylama, Güvenlik Konseyi'nde Yugoslavya konusundaki bölünmeyi de açık bir biçimde yansıttı. Oylama, seçilmiş 10 Güvenlik Konseyi üyesinde, Yugoslavya'nın dışlanmasına karşı ciddi bir rahatsızlık olduğunu da gösterdi.
Nitekim, oylamaya katılmayan Arjantin'in BM Büyükelçisi Arnoldo Listre, alınan kararla ilgili "ciddi kuşkular" duyduğunu belirtti. Yugoslavya lehinde oy kullanan Ukrayna Büyükelçisi Volodimir Yelçenko ise, Kongo örneğini vererek karara karşı çıktı. Yelçenko, Kongo'da savaşan rakip isyancı grupların, daha geçtiğimiz hafta Güvenlik Konseyi masasına oturarak ateşkes tartışması yaptığını hatırlattı.
Anti-demokratik sistem
BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi olan Rusya, Fransa, İngiltere, Çin ve ABD, "veto" hakkına sahip bulunuyorlar. Bu ülkelerden herhangi birinin reddettiği bir teklif, kaç oyla kabul edilmiş olunursa olsun, otomatik olarak reddediyor. BM'yi emperyalist devletlerin aldığı kararları "onaylama" mekanizması haline getiren bu anti-demokratik örgütlenme, yıllardır eleştirilmesine rağmen değiştirilmiyor. Güvenlik Konseyi tartışmaları, sık sık Rusya ve Çin ile ABD ve İngiltere'yi karşı karşıya getiriyor.
ÖNCEKİ HABER

Gurbette, çadırda, açlık ile 11 ay

SONRAKİ HABER

Rusya'dan yeni doktrin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...