23 Haziran 2000 21:00

Adana ve İzmir'de grev kararı

Belediyelerdeki toplusözleşme görüşmelerinde yeni grev kararları alındı. Adana Büyükşehir ve İzmir Konak Belediyesi'nde işçiler grev kararlarını eylemle astılar.

Paylaş
Adana ve İzmir'de grev kararı
Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası Adana 1 No'lu Şubesi'nce, Adana Büyükşehir Belediyesi'nde alınan grev kararı, işyerine asıldı. Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Hüseyin Kaya Elbek, grev kararının asılması sırasında, 4 aydır devam eden toplusözleşme görüşmelerinde sonuç alınamayınca grev kararını asma mecburiyetinde kaldıklarını söyledi. Belediye-İş Sendikası 1 No'lu Şube Başkanı Ali Umar da tüm çabalarına rağmen işverinin katı tutumu nedeniyle grev kararı almaktan başka çarelerinin kalmadığını belirtti. Günlük yaşamın zorlukları, hayat pahalılığı ve ekonomik sıkıntıların yaşanmaz hale getirdiği günümüzde işverenin görüşmeler sırasında katı bir tutum sergilediğini belirten Umar, "İşverenin görüşmelerde tüm yaşam koşullarını bir yana iterek sıfır zam önermeleri bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır" dedi.
Ali Umar, kendilerinin her zaman olduğu gibi iyimserliklerini korumaya devam edeceklerini kaydederek, "Bu sözleşmenin de sağlıklı bir şekilde masa başında sonuçlanacağına da inanıyoruz. Bizim ve üyelerimizin beklentisi budur. Aksi takdirde, üretimden gelen gücümüzü de sonuna kadar kullanacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi. Grev kararının asılmasına Türk-İş'e bağlı birçok sendika şubesi ve grevdeki EXSA işçileri de katıldı. Eyleme pazartesi günü Seyhan Belediyesi'nde grev kararı asacak Genel-İş 2 No'lu Şube yöneticileri de katılarak birlikten yana olduklarını belirttiler.
Konak Belediyesi'nde grev kararı asıldı
İzmir'in en büyük ilçelerinden Konak'ta da Belediye-İş 4 No'lu Şubesi tarafından alınan grev kararı önceki gün 300 işçinin katıldığı basın açıklamasıyla Konak Belediyesi'ne asıldı. TÜMTİS, Belediye-İş 1-2-6 ve Karşıyaka şubeleri ile EMEP de açıklamaya katıldı. Açıklamayı okuyan Şube Başkanı Ali Çelenk, grev kararının çalışanlara hayırlı olmasını diledi.
Çelenk, hükümetin enflasyonla mücadele kararına destek verdiklerini, ama hakları olan yüzde 68 maaş zammını istediklerini belirterek, greve İzmir halkının da destek verdiğini söyledi. Türk İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı da toplusözleşmelerin barışçıl yoldan masa başında çözümünü düşündüklerini ama belediye başkanlarının buna engel olduğunu vurguladı. Kundakçı, belediye başkanlarının medyada işçilerin 1 milyar lira aldığı şeklindeki yalan haberlerini eleştirerek, "Bu grevde halkımız belediye başkanlarının yanında değil, emekçilerin yanındadır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Hükümeti yaralayan 'aklama'

SONRAKİ HABER

"Yüzde 10'u asla kabul etmeyiz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...