23 Haziran 2000 21:00

Hücreye karşı çıkan aydınlara gözaltı

Hücre tipi cezaevini protesto etmek amacıyla Ankara'ya yürümek isteyen bir grup aydın ve sanatçı, yürüyüşe başlayacakları Haydarpaşa Garı'nda gözaltına alındı.

Paylaş
Hücreye karşı çıkan aydınlara gözaltı
Hücre tipi cezaevini protesto etmek amacıyla Ankara'ya yürümek isteyen bir grup aydın ve sanatçı, yürüyüşe başlayacakları Haydarpaşa Garı'nda gözaltına alındı. Haydarpaşa Garı'nda yürüyüşe başlamadan önce bir basın açıklaması yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Suavi Saygan, cezaevlerinde kalanların yalnızlaştırılmasına ve kimliksizleştirilmesine karşı oldukları için hücre tipi cezaevlerini protesto ettiklerini ifade etti. Açıklamasında, "Tipi ne olursa olsun bütün cezaevleri tipsizdir" diyen Saygan, bu projeyi yaşamdan söküp atmak için Ankara'ya yürüdüklerini belirtti.
Tutuklu ve hükümlülerin ''tabutluk'' denilen hücre tipi cezaevlerinde yaşamasının mümkün olmadığını söyleyen Saygan, ''Biz, 1996 yılında cezaevlerinde yaşanan ölüm oruçlarının tekrar yaşanmaması, bunların üzerinden siyaset yapılmaması için bu yürüyüşü başlatıyoruz'' dedi. Açıklamanın ardından Saygan ile birlikte yürüyüşe katılacak olan Sanatçı Şanar Yurdatapan, Şair Suna Aras, Gazeteci-Yazar Cezmi Ersöz, Ressam Ayhan Sağcan, Fotoğraf Sanatçısı Şaban Dayanan ve Avukat Göksel Aslan polis tarafından gözaltına alınırken, gazetecilerin görüntü alması polis barikatlarıyla engellendi. Gözaltına alınan sanatçılar Hasanpaşa Karakolu'na götürüldükten sonra Kadıköy Adliyesi'ne sevk edildiler.
İHD ve Halkevleri'nden tepki
İHD Genel Merkezi, hücre tipi cezaevlerine karşı yapılan Ankara yürüyüşünün engellenmesini kınayarak, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını ve demokratik, barışçıl eylemlere olanak sağlanması gerektiğini belirtti. İHD'de yapılan basın açıklamasına ÖDP, HADEP, DBP, Tohum Kültür Merkezi, Demokratik Haklar Platformu'ndan birer temsilci katılırken, tutuklu yakınları ve sanatçılar da katıldılar. Halkevleri Genel Merkezi ise, taleplerini demokratik kurallar çerçevesinde ifade eden insanların, özgürlüklerini kısıtlamanın gerekçesinin olamayacağını kaydederek, aydın ve sanatçıların özgürlüklerine yönelik bu saldırıyı kınadı. Kızıl Bayrak Gazetesi, Yapı Sanatevi, Devrimci Demokrasi Gazetesi de yürüyüşün engellenmesini ve aydınların gözaltına alınmasını kınadı.
Öte yandan yazılı bir açıklama yapan İHD İzmir Şubesi, hücre tipinin tutuklu ve hükümlülerin fiziksel ve ruhsal varlıklarını tehdit eden "ikinci bir cezalandırma" olduğunu belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Aralıksız sömürü!

SONRAKİ HABER

Afşin-Elbistan'da patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...