23 Haziran 2000 21:00

Bush bir kişiyi daha öldürdü

Gary Graham isimli siyahın cezası, hukuk skandalı bir dava sonucu infaz edildi. İnfazı apar topar onaylayan kişi ise başkan adayı Vali George Bush.

Paylaş
Bush bir kişiyi daha öldürdü
ABD'de başkanlık için yarışan George Bush'un valisi olduğu eyalette bir idam daha gerçekleştirildi. Tek bir görgü tanığının ifadesiyle cinayetten hüküm giyen siyah mahkûm Gary Graham'ın cezası, insan hakları savunucularının tüm çabalarına karşın infaz edildi.
ABD'de en çok infaz gerçekleştirilen eyalet olan Teksas'ın Huntsville Cezaevi'nde zehirli iğne ile gerçekleşen idamda Graham'ın, son ana kadar gardiyanlarla boğuştuğu ve ölürken "Burada cinayet işliyorlar. Beni katlediyorlar" diye bağırdığı bildirildi. Ölmeden hemen önce kendisine bir Afrika ismiyle, Shaka Sankofa diye hitap edilmesini isteyen Graham, "İnandığım bir şey için mücadele ederken ölüyorum. Gerçek ortaya çıkacaktır" dedi. 36 yaşındaki Graham, zehirli iğneyle öldürüldü. Graham'ın suç işlediği iddia edilen tarihte 18 yaşından küçük olması da Teksas yasaları uyarınca idama engel olmadı.
Graham, idama kaşı sonuna kadar direneceğine dair yemin etmişti. Bu nedenle infaza giderken polis, Graham'ın kollarını ve bacaklarını bağladı. Graham'ın infazında normalden daha fazla sayıda memur bulundurulduğu bildirildi.
Tek bir ifadeyle
Sadece Bernadine Skillern isimli bir kişinin ifadesine dayanılarak öldürülen Graham, 1981 yılında, Houston süpermarketi önünde bir soygun sırasında 53 yaşındaki Bobby Lambert'i öldürmekle suçlandı. Skillern, cinayetin işlendiği sırada arabasında oturduğunu, havanın karanlık olduğunu, ancak bir park lambasının Graham'ı görmesini sağladığını ileri sürüyor. Skillern'in dışındaki hiçbir görgü tanığı Graham'ı teşhis etmemişti.
Graham, yıllar boyunca suçsuz olduğunu savundu ve adil bir yargılama istedi. Graham'ın idamı, Türkiye saatiyle sabaha karşı önce Teksas Adalet Komisyonu'nca onaylandı. Ardından Graham'ın avukatları konuyu ABD Yüksek Mahkemesi'ne götürdüler. Bu sırada idam 1 saat ertelendi. İnfazın ABD Yüksek Mahkemesi'nce onaylanmasının ardından avukatlar mahkûmun bulunduğu Teksas eyaletinin yerel mahkemesine başvurdular. Bu gelişme üzerine infaz, bir defa daha belirsiz bir süre için ertelendi. Adli kaynaklar, Teksas yerel mahkemesinin Türkiye saatiyle 08.00'e kadar karara varmaması halinde idamın otomatikman bir ay erteleneceğini belirtirken, mahkemenin infaza onay verdiği haberi geldi. Ardından Teksas Valisi ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı George W. Bush, idam kararını apar topar onayladı ve Graham'ın cezası infaz edildi.
Polis göstericilere saldırdı
İnsan hakları savunucuları, idam öncesi ve sonrasında Huntsville Cezaevi önünde gösteri yaparken, polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Graham'ın idamı sırasında infaza karşı çıkan ünlü insan hakları savunucusu siyah rahip Jessie Jackson da hazır bulundu. İdama tanıklık edenler, Graham'ın öldürülene dek gardiyanlara direndiğini belirttiler. Gary Graham'ın, idamı sırasında da sürekli bağırdığı ve gardiyanların Graham'ın yüzüne havluyla bastırdığı kaydedildi. Graham'ın infaz haberini duyan cezaevi dışındaki göstericiler, "Katiller, caniler", "Adalet yoksa barış da yok" sloganları attı.
Graham'ın tartışmalı idamı, ABD'de büyük yankı yaratırken, kararı onaylayan Bush, idam cezasından yana olduğunu belirterek, "Bunun bana politik faturası çıkartılacaksa çıkartılsın. Ben yasaları uyguluyorum" dedi. Bush, Graham için "Tanrı'dan rahmet dilemeyi" de ihmal etmedi!
İHD'den tepki
Graham'ın idamı ile ilgili yazılı bir açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Teksas'ta bir kez daha insanlık suçu işlendiğini bildirdi. İHD'nin açıklamasında, "İdam cinayettir" denildi.
ÖNCEKİ HABER

Can güvenliği istiyoruz, bir de sigorta!

SONRAKİ HABER

Ford işçisi endişeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...