22 Haziran 2000 21:00

BES, kamu emekçileri için eşitlik istiyor

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Turgut Özal döneminde çıkarılan ve bugün en az 167 bin memurun hak kaybına neden olan 190 sayılı "Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname"ye savaş açtı.

Paylaş
BES, kamu emekçileri için eşitlik istiyor
Büro Emekçileri Sendikası (BES), Turgut Özal döneminde çıkarılan ve bugün en az 167 bin memurun hak kaybına neden olan 190 sayılı "Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname"ye savaş açtı. Söz konusu kararnamenin Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı düzenlemeler getirdiğini belirten BES, ülke çapında düzenleyeceği eylemlerde kararnamenin kaldırılmasını isteyecek.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ıncı maddesinin "Ortak hükümler" bölümünde memurların öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri derece ve kademeler belirlenmesine karşın, 12 Eylül ürünü 13 Aralık 1983 tarihli kararname, hakları kısıtladı. Kararname ile Genel İdari Hizmetler Sınıfı'ndaki (GİH) memurların ünvan sahibi olmadan 1-4'üncü dereceye kadar inmeleri engellendi. Şef, müdür, başkan, genel müdür ünvanlarına sahip olmayan memurlar, yüksekokul bitirse bile en son 3'üncü dereceye gelebiliyorlar.
BES Genel Basın Yayın Sekreteri İmran Öztürk, söz konusu uygulamanın bir hukuk skandalı olduğunu belirterek, kararnamenin yasaya aykırı olamayacağını hatırlattı. Bir avukatın, mühendisin, doktorun, öğretmenin öğrenim durumlarına göre 1'inci dereceye gelebildikleri halde GİH sınıfında bulunan bir memurun yükseköğrenim yapsa bile, ünvan sahibi olmadan 1'inci dereceye inemediğine değinen Öztürk, bu durumun 167 binin üzerinde kamu emekçisinin hak kaybına yol açtığını söyledi.
İdari mahkemelerde ve Danıştay'da bu konudaki çok sayıda davanın davacı lehine sonuçlanmasına karşın, binlerce kamu emekçisinin bu haklarını kullanamadığını hatırlatan Öztürk, bundan dolayı başka kurumlara geçebilmek için kamu emekçileri içinde arayışların az olmadığını söyledi. Çalışırken bir üst öğrenimi bitirip 657 sayılı yasaya göre intibakları yapılmamış kamu emekçilerini dava açmaya çağıran Öztürk, hukuki olarak yardımcı olduklarını söyledi.
Bugün eylem yapılıyor
BES tüm Türkiye'de bugün aynı saatte konuyla ilgili basın açıklamaları yapacak. Ankara'da ise YKM önünde 12:30'da yapılacak eylemin ardından toplanan imzalar ve talepler TBMM başkanlığına sunulacak.
ÖNCEKİ HABER

Emekçiler yarın meydanda

SONRAKİ HABER

Melih Gökçek,

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...