22 Haziran 2000 21:00

Dünya kadınları Paris'ten geçti

Dünya kadınlarının başlattığı küresel yürüyüş devam ediyor. Paris'e ulaşan yürüyüş kolu, 15 bin kadınla birlikte bir miting gerçekleştirdi.

Paylaş
Dünya kadınları Paris'ten geçti
Yıldız Eren
Geçtiğimiz yıl ekim ayında çeşitli ülkelerden başlayan dünya kadınlarının yürüyüşü devam ediyor. Yoksulluğa, cinsel baskıya, ayrımcılığa ve çifte sömürüye karşı başkaldıran kadınların haklı taleplerini her kıtada gündeme getirmek amacıyla başlayan ve birçok kitle örgütünün desteklediği eylem zinciri, giderek genişliyor.
"Küçülen dünyanın" efendileri haline gelen IMF-Dünya Bankası gibi kuruluşları hedef alan her kıtadan kadınlar, bu kurumların dayattığı özelleştirmeler ve işten atmalar nedeniyle yüzbinlerce kadının sefalet ve açlığa mahkûm edildiğini her ülkede gündeme getiriyorlar. Bu eylemler zincirini oluşturan 153 ülkeden yürüyüş kolları, 17 Ekim'de BM'nin Washington'daki merkez binası önünde birleşerek, taleplerini BM Genel Sekreteri'ne iletecek.
Bastille kuşatması
Hafta sonunda Paris'te yapılan yürüyüşe 15 bine yakın kadın katılırken, hafta başında yapılan toplantılarda, önümüzdeki dönemde Brüksel'de yapılacak yürüyüşün hazırlıkları ele alındı. Fransa'nın başkenti Paris'te 40'ı aşkın kitle örgütü tarafından merkez belediye meydanında başlayan yürüyüş, 4 saatlik bir güzergâhtan sonra ünlü Bastille meydanında, değişik sanatçıların katıldığı bir açık hava konseriyle geç saatlerde sona erdi. "Kadınların Bastille Kuşatması" adı verilen gün boyunca çeşitli kıtalardaki kadınların sorunları ortaya konuldu.
Yürüyüşün Fransa organizasyon komitesi tarafından "iş, yeterli gelir, eşit işe eşit ücret, kadın bedeninin metalaştırılmasına son" talepleriyle yürüyen kadınlar, "21. yüzyılın başında kadınların eşitlik, özgürlük ve her alanda söz sahibi olma mücadelesinin tarihte kalmadığı" mesajını verdiler.
Dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer alan Fransa'da yoksulların yüzde 80'ini kadınlar oluşturuyor. Son birkaç yılda, kadınların kazanımlarının ortadan kaldırılmasına yönelik saldırıların arkası kesilmiyor. Kadın sağlığı alanındaki giderlerde kesinti yapmak için geçen yıldan beri jinekologlara yönelik tehditler, kadınların aktif mücadelesiyle durduruldu.
ÖNCEKİ HABER

İsrail'de yeni istifalar

SONRAKİ HABER

Hayvancılıkta da AB pazarı olduk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...