22 Haziran 2000 21:00

Katliamlara ABD vizesi

ABD Senatosu, "uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele" gerekçesiyle Kolombiya diktatörlüğüne verilmesi öngörülen 1 milyar dolarlık rekor askeri yardıma onay verdi.

Paylaş
Katliamlara ABD vizesi
ABD Senatosu, "uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele" gerekçesiyle Kolombiya diktatörlüğüne verilmesi öngörülen 1 milyar dolarlık rekor askeri yardıma onay verdi. Söz konusu yardım, Kolombiyalı devrimci örgütler ve halk muhalefetinin bastırılması amacıyla kullanılacak.
Senato, daha önce de Kolombiya'ya 300 milyon dolarlık bir "yardım" paketini onaylamıştı. Temsilciler Meclisi'nin mayıs ayı içinde onayladığı 1.7 milyar dolarlık askeri yardımla birlikte, Kolombiya diktatörlüğü, gerillalarla savaşmak için önümüzdeki iki yıl içinde tam 3 milyar dolar ABD yardımı almayı garanti altına almış oldu. Karar, bu ülkenin ABD emperyalizmi için ne kadar önemli olduğunu da gösterdi.
İnsanlık suçlarına vize
Senato ve Temsilciler Meclisi'nin Kolombiya ordusu ve polisine para akıtması, bu güçlerin işlediği insanlık suçlarına ABD'nin tam destek verdiği anlamına da geliyor. Kolombiya ordusu, polisi ve ordu bağlantılı ölüm mangaları, son 40 yıl içinde onbinlerce sivili katlettiler. Aynı dönemde binlerce köy yakılıp yıkılırken, yüzbinlerce insan işkencelerden geçirildi, binlercesi ise gözaltında kaybedildi.
Kolombiya'yı kaybedersek...'
"Demokrat" ABD Başkanı Bill Clinton ile Kolombiya Devlet Başkanı Andres Pastrana, geçtiğimiz haftalarda askeri yardımın onaylanması için kongre nezdinde çağrılar yapmışlardı. Yardımın en hararetli savunucuları ise, sağcı meclis üyesi Dennis Hastert ve Senatör Paul Coverdell.
Coverdell, yapılacak askeri yardımın asıl hedefinin uyuşturucu değil halk hareketi olduğunu kanıtlarcasına, "Eğer Kolombiya'yı kaybedersek her yeri kaybederiz" açıklamasını yaptı.
ABD'nin Kolombiya'ya geçmişten çok daha açık bir biçimde müdahale etmesinin önünü açan "yardım"a cılız da olsa tepkiler yükseldi. Daha çok, ülkede sayısı giderek artacak olan Amerikan ajan ve askerlerinin "can güvenliği"ni düşünen çevreler, yardım kararının "acele" alındığı görüşünü ileri sürdüler. Bu çevrelere göre ABD, yardım paketi nedeniyle Kolombiya'da süren savaşa balıklama dalmış olacak. Cumhuriyetçi Senatör Slade Gorton, "Bu işin sonuçları, maliyeti ve süresi değerlendirilmedi. Kabul edilen tasarı, 'Hadi savaşa girelim, gerisini sonra düşünürüz' diyor" şeklinde konuştu.
90 helikopter verilecek
Demokrat Parti'den Senatör Paul Wellstone'un konuyla ilgili verdiği dikkat çekici bir önerge ise, 11'e karşı 89 oyla geri çevrildi. Wellstone, önergesinde, Kolombiya ordusuna verilecek paranın 225 milyon dolarının, ABD'deki uyuşturucuyla mücadele programlarına aktarılmasını istemişti. Önergenin reddi, asıl meselenin uyuşturucu olmadığını bir kez daha gösterdi.
Sözde "uyuşturucuyla mücadele" paketinin belkemiğini, ordu ve polise verilecek askeri helikopterler oluşturuyor. Temsilciler Meclisi'nin yardım paketinde 30 adet Blackhawk, Senato paketinde ise 60 adet Huey tipi saldırı helikopteri bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Evlerimizi savunacağız!

SONRAKİ HABER

İsrail'de yeni istifalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...