21 Haziran 2000 21:00

'Tasarruflar bir kerede ödenmeli'

Türk-İş Başkanlar Kurulu, zorunlu tasarruflar, 2821-2822 sayılı yasalardaki değişiklikler, SSK Genel Kurulu ve çalışma hayatındaki sorunlar gündemleriyle toplandı.

Paylaş
'Tasarruflar bir kerede ödenmeli'
Türk-İş Başkanlar Kurulu çalışma hayatındaki sorunları görüşmek üzere dün Türk-İş Genel Merkezi'nde toplandı. Zorunlu Tasarruflar, 2821 ve 2822 sayılı yasalardaki değişiklikler, SSK Genel Kurulu'na gönderilecek temsilcinin belirlenmesi gündemli toplantının açılışında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, zorunlu tasarrufların bir seferde ödenmesini istedi. Meral, "IMF'nin Türk tarımını çökertmeye yönelik politikalarına karşı verdikleri mücadelede çiftçilerin yanında olacaklarını" da söyledi.
Çalışma mevzuatının ILO normları doğrultusunda değiştirilmesi için somut adım atılmadığını belirten ve kurulmak istenen özel istihdam bürolarını, "işçi simsarlığını kurumsallaştırma çabası" olarak değerlendiren Meral, İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun gerektiği gibi çalışmasına engel olanların, özel istihdam bürolarıyla yeni vurgun kapısı açmak istediklerini söyledi.
Prim kesintileri 1 Haziran'da başlayan İşsizlik Sigortası'na da değinen Meral, iş güvencesi olmadan işsizlik sigortasının sorunları çözmeyeceğini, art niyetli patronlara bazı avantajlar sağlayacağını söyledi.
Meral, zorunlu tasarrufların da hak sahiplerine nakden ve defaten ödenmesini istedi. Dört ayda yalnızca faizlere 9.5 katrilyon lira bulabilen hükümetin yıllar süren büyük haksızlığa son vermesini isteyen Meral, aksi halde işçi ve memurun mücadeleyi sürdüreceği uyarısında bulundu.
Özelleştirmelerin ülke egemenliğine zarar verip, devleti zayıflattığını söyleyen Meral, kamu kesiminin sorunlarının sendikaların da katıldığı bir platformda masaya yatırılarak, çözümler üretilmesini istedi. "Bizleri zor günler bekliyor" diyen Meral, gazetecilerin Recep Önal'ın, zorunlu tasarruflarla ilgili sözlerini hatırlatması üzerine, "Faizlere bu kadar para veriyorlar, ekonomiyi bozmuyor, bize gelince ekonomik politikayı bozuyor. Buna kimse inanmaz. Bakanın 'Nakden ödeyelim' demesi iyi bir yaklaşım" dedi.
Hükümetle ilgili bir soruyu yanıtlayan Meral, hükümetin bozulmayacağını söyledi. "İşverenler hiç rahatsız olmasın dümenine devam etsinler. Burada yine yırtılan Bekri Mustafa'nın yakası, yine bizim sıkıntılarımız olacak" diyen Meral, Ekonomik Sosyal Konsey ile ilgili soruya yanıt verirken, isim vermeden DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay'ı eleştirdi. Emek Platformu'nda bazılarının bakanla görüşmenin yararlı olmayacağını ifade ettiğini, ama bakanla görüşmeye gerek olmadığını söyleyenlerin görüşmenin ardından çok olumlu olduğunu açıkladığını hatırlatan Meral, görüşmeye açık olduklarını, olumlu veya olumsuz olup olmadığını da Başkanlar Kurulu'nda görüştüklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Kayıkçı kavgasında oylama günü

SONRAKİ HABER

Özelleştirme işsizlik getirir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...