21 Haziran 2000 21:00

Barak için zor günler

İsrail'de, koalisyonun küçük ortağı dinci Şas'ın istifasıyla sarsılan hükümet, bu kez de sosyal demokrat Meretz'in de koalisyondan ayrılma tehdidiyle karşı karşıya.

Paylaş
Barak için zor günler
İsrail'de, işbaşındaki koalisyonun küçük ortağı dinci Şas'ın istifasıyla sarsılan hükümet, bu kez de sosyal demokrat Meretz'in de koalisyondan ayrılma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Meretz Genel Başkanı ve Milli Eğitim Bakanı Yossi Sarid, Başbakan Ehud Barak'ın, Şas'ın istifasıyla başgösteren hükümet krizini aşmak için Şas ile çözüm arayışı eğilimini onaylamadıklarını ifade etmek amacıyla istifa tehdidinde bulunduklarını söyledi.
Önceki gün Şas'ın hükümetten çekilmesiyle Ehud Barak yönetimi parlamentodaki çoğunluğu kaybetmişti. Şas'ın 4 bakanı istifaları başbakanlığa verildi. Ancak Barak Şas'ı hükümetin devamına ikna etmek için çabalarını sürdürüyor. Şas ile Barak'ın İşçi Partisi arasındaki en önemli anlaşmazlık konusunu, dini okullara bütçeden ayrılan pay oluşturuyor. Şas, dini okulların denetiminin de kendisinde olmasını istiyor.
Şas'lı Altyapı Bakanı Eli Suisse, istifa mektuplarını başbakanlığa götürürken partisinin kararı ile ilgili olarak "Top şimdi Barak'ın sahasında" dedi. İsrail parlamentosu Knesset'in 120 sandalyesinden 68'i Barak hükümetine ait.
Beşir genel sekreter
İsrail'de hükümet krizi giderek tırmanırken, bölgedeki dengelerin bir diğer belirleyici ülkesi olan Suriye'de iktidarda olan Baas partisinin kongresi tamamlandı. Baas, geçtiğimiz hafta ölen Hafız Esad'ın yerine genel sekreterliğe seçtiği Beşir Esad'ı devlet başkanlığına aday gösteriyor.
Beşir'in, önceki akşam toplanan "politbüro" üyeleri tarafından genel sekreterlik makamına getirildiği resmen açıklandı. Beşir'in devlet başkanlığına kesin gözüyle bakılıyor. Beşir'in adaylığının parlamentonun 25 Haziran'da yapacağı toplantıda karara bağlanacağı bildiriliyor.
İsrail'e mesaj
Baas yönetimi, İsrail barışı konusunda da açıklamalarda bulundu. Baas'ın Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah El Ahmar, "İsrail, barış karşılığı toprak ilkesini uygulamaya hazırsa; yani 4 Haziran 1967 tarihindeki sınıra çekilmeyi taahhüt ederse görüşme masasına döneriz" diye konuştu. Ahmar, Baas Kongresi'nin sonunda yaptığı basın toplantısında, "Toprakların tamamen iadesi tartışma konusu bile olamaz" dedi ve Baas'ın barışı "stratejik tercih" olarak seçtiğini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

İsrail'e Manavgat suyu

SONRAKİ HABER

Dünyanın dörtte biri aç yatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...