21 Haziran 2000 21:00

İsrail'e Manavgat suyu

Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, Manavgat suyunu satın almak üzere incelemelerde bulunmak amacıyla Türkiye'ye gelen İsrail heyeti ile anlaştıklarını açıkladı.

Paylaş
İsrail'e Manavgat suyu
İsrail'in Türkiye'den su alımı girişimi İsrail siyasi yaşamında gerilimle yol açıyor. Ehud Barak yönetimi su alımını Türk-İsrail ittifakının geliştirilmesinin bir vesilesi olarak değerlendirirken, muhalefet su satın alınmasını değil, deniz suyunun arıtılmasını istiyor. İsrail'den üst düzey bir heyet, Manavgat suyunun alımı için Türkiye'de görüşme ve incelemelerini dün de sürdürdü. İki ülkenin Manavgat suyu üzerinde uzlaşmaya vardığı açıklandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer, İsrail ile Manavgat suyunun satışı konusunda hükümetler arası bir anlaşma yapılması gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. Türkiye'ye gelen İsrail heyetini makamında kabul eden Ersümer, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada İsrail ile Manavgat suyunun satışı konusunda 2 yılı aşkın bir süredir görüştüklerini, heyetin, bugüne kadar Türkiye'ye gelen en üst ve en yetkili temsilciler olduğunu söyledi. İsrail heyetinde tüm bakanlıkların temsilcilerinin yer aldığını söyledi.
'Müttefik de olsa...'
Ancak iki hükümet arasındaki bu pazarlık, İsrail'de tepkilere yol açıyor. Türkiye'den su alımını savunan çevreler, Dışişleri Bakanlığı, İsrail Su İşleri (Mekorot) ve bazı akademisyenler başından beri projenin gerçekleşebileceğini belirtirken, bunun aynı zamanda 'bölge barışı' açısından da olumlu bir adım olacağını savunuyorlar. Projeye karşı çıkan Şas partisinin elindeki Altyapı Bakanlığı, Likud partisinde bazı milletvekilleri ve arıtma tesislerini kurmayı düşünen şirketlerin lobileri ise öncelikle "Suyun kaynağı bizde olmalı. Dost ve müttefik de olsa başka bir ülkeye bu konuda güvenmek sakıncalıdır" görüşünü savunuyorlar. Hükümetin diplomatik kaygılarla su almak istediğini belirten bu lobinin gerekçeleri şöyle sıralanıyor:
-Türkiye, Arap ülkelerinin baskısıyla zaten bize su satmak istemiyor.
-Türkiye suyu arıtma sudan daha pahalıya mal olacak.
-Türkiye suyu kirli ve kalitesi düşük.
-Manavgat Suyu'nun alımı ve gerekli altyapının oluşturulması için harcanacak para arıtma tesisleri için harcanmalı. Çünkü bir yıl içinde arıtma tesisleri de yetiştirilebilir.
İsrail heyeti Türkiye'de temaslarını sürdürürken Parlamento Ekonomik Komitesi Manavgat suyuna karşı çıkan lobinin etkili isimlerinden Likud Milletvekili Meir Şihrit tarafından sunulan ve hükümetin 60 gün içerisinde deniz suyu arıtma tesisleri kurulması için adım atmasını öngören tasarıya ön onay verdi. Şihrit, Türkiye'den su alma fikrinin anlamsız-gülünç olduğunu belirterek arıtma tesisleri ile elde edilecek suyun maliyetinin çok daha düşük olacağını söyledi. Türkiye'deki İsrail heyeti, bugün Türkiye'den ayrılacak.
ÖNCEKİ HABER

'Çeşm-i Cihan'a termik tehdidi

SONRAKİ HABER

Barak için zor günler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...