20 Haziran 2000 21:00

Çorlu'da deri işçilerine polis zorbalığı

Çorlu deri işçilerinin sendikalı olma mücadelesi polis saldırısına rağmen devam ediyor. Reisler, Baysallar ve Trakya deri işçileri direnmeye kararlı.

Paylaş
Çorlu'da deri işçilerine polis zorbalığı
Çorlu'da önceki gün gözaltına alınan deri işçileri kendilerine gözaltında dayak atıldığını belirttiler. Sendika hakları için direnişte olan Baysallar ve Reisler işletmelerinin 104 işçisi ve Deri-İş Genel Başkan Yardımcısı Musa Servi, Mali Sekreter Naciye Özdemir ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Akgün 8 saat gözaltında tutuldu. İşçiler serbest bırakıldıktan sonra karakolda kendilerine dayak atıldığını ve bazı kadın işçilerin vücutlarında morluklar oluştuğunu açıkladılar. Polisin kendilerine saldırmadan önce fabrika önünde duramayacaklarını söylediklerini belirten işçiler, bunun kendilerinin hakları olduğunu ve talepleri yerine getirilene kadar durmaya devam edeceklerini söyledi. İşçiler bunun üzerine polisin kendilerine saldırarak gözaltına aldığını belirttiler.
Kaya da serbest
Gözaltına alınan işçilere ve sendikasının yöneticilerine destek vermek için bu ilçeye giderken gözaltına alınan Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Yener Kaya da serbest bırakıldı. Bir açıklama yapan Kaya, gözaltına alınan yönetici ve işçilerin durumunu yerinde görmek amacıyla Çorlu'ya geldiğini belirtti.
İlçe girişinde, polis tarafından durdurulduğunu kaydeden Kaya, emniyet müdürlüğüne çağrıldığını anlatarak, "Emniyet müdürlüğünde izinsiz toplantı yaptığımız söylendi. Gerekli bilgileri verdik. Yaklaşık 3-4 saat kadar Emniyet Müdürlüğü'nde kaldıktan sonra savcılığa çıkartıldık. Savcıya durumu anlattıktan sonra serbest bırakıldım" dedi.
'Sendika isteyen işçiye saldırmak suçtur'
Çorlu Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise fabrika önünde yapılan toplantının basın açıklamasını aşarak miting havasına döndüğünü savunarak, buna izin verilemeyeceği için işçileri gözaltına aldıklarını açıkladılar.
DİSK/Tekstil Sendikası Eğitim Dairesi Başkanı ve DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Sebahattin Eruyanık, olayla ilgili yaptığı açıklamada, "Sendikalaşma özgürlüğünü boğmaya yönelik bu uygulamaların çalışma yaşamının uyumunu bozmaya, işçilerin haklarını kazanmasını engellemeye dönük keyfi baskılar olduğunu düşünüyoruz" diyerek deri işçilerinin yanında olduklarını belirtti.
EMEP ilçe örgütünden yapılan açıklamada ise, "Sendikalı olmak isteyen işçilere saldıran polis suç işlemiştir. Bu muameleyi protesto ediyoruz" denildi.
Öte yandan dün fabrika önüne gelen Reisler işçileri tekrar polis tarafından gözaltına alındı. İşçiler sendikacıların araya girmesinin ardından serbest bırakıldı.
ÖNCEKİ HABER

Emekçi mitinge hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

DİSK/Tekstil, Beybi patronuyla anlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...