20 Haziran 2000 21:00

AB'de işsizliğe karşı büyük yürüyüş

Portekiz'de yapılan Avrupa Birliği (AB) zirvesi sırasında, ülkenin ikinci büyük kenti Porto Limanı'nda AB ülkelerinin 150 sendikası iş teminatı için büyük bir gösteri yaptı.

Paylaş
AB'de işsizliğe karşı büyük yürüyüş
Portekiz'de yapılan Avrupa Birliği (AB) zirvesi sırasında, ülkenin ikinci büyük kenti Porto Limanı'nda AB ülkelerinin 150 sendikası iş teminatı için büyük bir gösteri yaptı. AB zirvesinin yapıldığı Santa Maria de Feira'ya 40 km uzaklıktaki Porto'da onbinlerce kişinin katıldığı gösteride, "Tam istihdamlı Avrupa istiyoruz" ve "Yeterli iş, onurlu iş" yazılı pankartlar taşındı.
İşsizlik yüzde 9
Portekizli Sendika Başkanı Carvalho da Silva, göstericilere hitaben, "Avrupa, paranın ve mali politikaların ağırlığı altında kalmıştır. Bu yol, tam istihdam ve refahın eşit yayılmasını başarmaya olanak tanımayacaktır" diye konuştu. 15 ülkenin üye olduğu AB'de ortalama işsizlik oranı yüzde 9 civarında seyrediyor. Portekiz'in başkenti Lizbon'da geçen mart ayında yapılan zirvede, liderler, daha çok nitelikli iş sahaları açmak için söz verdiler, ancak işsizliğin önlenmesi için yapacakları işleri ve hedefi açıklamaktan kaçındılar. Dün tamamlanan zirvede Portekiz, AB'nin 6 aylık dönem başkanlığını Fransa'ya devretti.
Polis gücü kuruluyor
Zirve kapsamında, 2003 yılına kadar 5000 kişiden oluşacak bir polis gücünün kurulması kararlaştırıldı. AB liderleri, zirvenin ilk gününde, polis gücünün kurulmasını sağlayacak bir "kriz yönetim komitesi"nin kurulmasını onayladı. Üye ülkeler, birlik sınırları içinde bir kriz anında 30 gün içinde 1000 kişiden oluşan polis gücünü hazır hale getirmeyi amaçlıyor.
Zirvede önceki gün yayınlanan bildiride, İngiltere'de Çin asıllı oldukları düşünülen 58 kaçak göçmenin hayatını kaybetmesine yol açan insan tacirleri şiddetle kınanırken, AB ülkelerinin bu tür suçların önlenmesi konusunda işbirliğini artırmaları istendi.
AB ortak bildirisinde, AB'nin gelecek dönem başkanı Fransa'dan, kaçak göç trafiğinin çökertilmesi konusunda Tampere zirvesinde alınan kararların hayata geçirilmesine şiddetle önem vermesi istendi. Bildiride, AB ülkerinin Europol ile sıkı işbirliği yaparak, kaçak göç trafiğini yönetenlere en ağır cezaları vermeleri çağrısında bulunuldu.
ÖNCEKİ HABER

Haydut değil, endişe verici!

SONRAKİ HABER

Hollanda hükümeti sabıkalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...