20 Ağustos 2011 09:34

Engelliler; ‘İnsanca Yaşam İstiyoruz’

Sakatlar Erişim Platformu, görme engelli Mahmut Keçeci’nin Osmanbey Metrosunda düşerek ayağını kırması ve sakatların erişebilirlik ve güvenceli ulaşım haklarına dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı.Dün Osmanbey Mertosu girişinde bir araya gelen Sakatlar Erişim Platformu üyeleri, ‘Engelsiz ve Güvenli

Engelliler; ‘İnsanca Yaşam İstiyoruz’
Paylaş

Dün Osmanbey Mertosu girişinde bir araya gelen Sakatlar Erişim Platformu üyeleri, ‘Engelsiz ve Güvenli Yaşam İstiyoruz’ yazılı pankart açtılar. ‘Topbaş Şaşırma Sabrımızı Taşırma’, ‘Kar Odaklı Değil, İnsan Odaklı Belediyecilik
İstiyoruz’  yazılı dövizler taşıyan Platform üyeleri, Sık sık “Ulaşım hakkımız engellenemez”, “İnsanca yaşam istiyoruz” ve “Güvenceli ulaşım istiyoruz” şeklinde sloganlar attılar. Platform adına burada açıklama yapan Fatih Moray, Ulaşımı kar-zarar, girdi, maliyet gibi tablolarla kar edecek bir kalem olarak gören, ve zam yapmayı otomatiğe bağlayan Belediyeyi burada uyardıklarını ifade etti.

ÖNLEMLER YETERSİZ

Engellilerin erişebilirlikleri hakkında yapılan yasal düzenlemelerin yetersiz kaldığını ve pratikte uygulanmadığını ifade eden Moray, “2012 yılında  tamamlanması gereken toplu ulaşımdaki çeşitli uyarlamalar öğreneğin sesli uyarılar, rampalar gibi düzenlemelerin büyük bir kısmı hâlâ yapılmamıştır. Yaşanan bu kaza ise gerekli düzenleme ve uyarıların bir an önce hayata geçirilmesi, önlemlerin artırılması ve çeşitlendirilmesi önemini ve aciliyetini göstermektedir” dedi.

METRODA EYLEM

Platform üyeleri açıklamanın ardında kazanın meydana geldiği Osmanbey Metrosuna sloganlar eşliğinde indiler. Turnikelerde kısa süreli bekleyişin ardında kazanın meydana geldiği alana ulaştılar. Burada kısa bir açıklama yapan Platform üyesi Hakan Özgün, ülkemizde engellilerin bir çok engelle karşı karşıya kaldıklarının altını çizdi. “Engelli vatandaşlarımız kol ve bacaklarını kırarken sayın yöneticilerimiz ne yapıyorlar?​” diye soran Özgün, İnsanca  yaşama mücadelelerine başarıyla devam edeceklerin belirti. (İstanbul/EVRENSEL)   


PLATFORMUN  TALEPLERİ

*Sakatlar Erişim Platformu yaptıkları basın açıklaması ile taleplerini şu şekilde sıraladılar;
*Engelsiz yaşam, lütuf değil insan hakkıdır,  
*Toplu ulaşımda başta çocukların, yaşlıların ve engellilerin olmak üzere herkesin  can güvenliğini sağlayacak önlemler derhal alınmalıdır.
*Büyükşehir Belediyesi kar odaklı değil insan odaklı hizmet vermelidir.
*Büyükşehir Engelli Sivil Toplum Kuruluşları ile toplantı yapmanın ötesine geçmeli ve engellilerin uyarılarını kulak arkası etmemelidir.

ÖNCEKİ HABER

DP Genel Başkanı Zeybek'ten provokatif açıklama

SONRAKİ HABER

23. dönem vekillerin fezlekeleri Başbakanlıkta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...