20 Haziran 2000 21:00

Haydut değil, endişe verici!

ABD 'uyum sağlayamadığı' ülkeler için artık 'haydut devlet' yerine 'endişe verici devlet' nitelemesini kullanacak. ABD, gece gündüz bombaladığı Irak'ın haydutluğu sürdürdüğünü savunuyor.

Paylaş
Haydut değil, endişe verici!
Üst üste yayınladığı raporlarla çıkarlarının ters düştüğü ülkeleri 'haydut devlet' ilan eden ABD, bundan böyle bu sıfatı sadece Irak için kullanacak.
ABD, Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kuzey Kore, İran gibi ülkeler artık "rogue state-haydut devlet" olarak adlandırılmıyor; fakat "hiçbir olumlu çaba göstermeyen" Irak, bu sıfatı taşımaya devam ediyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu ülkelerle "esneklik içinde" ilişki kurabilmek için, haydut devlet nitelemesinin kullanılmayacağını söyledi.
Boucher, "haydut devlet" nitelemesinin, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "teröre destek veren ülkeler" listesinde yer alan ülkeler için kullanıldığını belirtirken, bu ülkelerin bazılarında reformlar ve değişiklikler meydana geldiği ileri sürüldü.
ABD'nin bundan böyle bu ülkeler için, "haydut devlet" yerine "state of concern-endişe verici ülke" sıfatını kullanacağını belirten Sözcü Boucher, tanımlamadaki bu değişikliğin, söz konusu ülkelerin bazılarındaki çeşitli 'olumlu' gelişmelerin ABD tarafından tanındığı ve buna uygun şekilde bu ülkelere tavır alınacağı anlamına geldiğini söyledi. Ancak Boucher, tanımlamadaki bu değişikliğin, ABD'nin bazı ülkelere uyguladığı yaptırımların kaldırılması anlamına gelmediğini de vurguladı. Boucher, 'olumlu gelişmelere' örnek olarak da İran'daki parlamento seçimlerinde 'ılımlı molla' Muhamed Hatemi yanlılarının başarılı olmasını ve Libya'nın Lockerbie faciası olarak bilinen, Pan Am uçağının bombalanmasıyla ilgili olarak iki Libyalı sanığın yargılanmasına izin vermesini gösterdi.
ABD, teröre destek veren ülkeler listesindeki Sudan'da büyükelçilik çalışanlarının sayısını artırırken, Kuzey Kore'nin, Güney Kore ile yakınlaşmada gösterdiği çabaya karşılık, bu ülkeye yaptırımları kaldırdığını açıklamıştı. Suriye'ye karşı da İsrail ile barış görüşmelerine katılım çerçevesinde yumuşama gözlenmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın teröre destek veren ülkeler listesindeki Irak'ın ise "haldut devlet" tanımlamasından kurtulması pek mümkün görülmüyor. Boucher, "Irak, yaptırımların kaldırılması yönünde hiçbir şey yapmadı" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Sansürün mührünü vurduğu müze

SONRAKİ HABER

AB'de işsizliğe karşı büyük yürüyüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...