19 Haziran 2000 21:00

Exsa'da grev başladı

Exsa işçileri, dün greve çıktılar. Koteks Tekstil adlı taşeron firmaya bağlı 650 işçi, on ay önce DİSK/Tekstil Teksa Şubesi'nde örgütlenmişti.

Paylaş
Exsa'da grev başladı
Sabancı Holding'e bağlı Exsa Export Sanayi Mamülleri Satış Araştırma AŞ'de çalışan 650 işçi dün greve çıktı.
Sabahın erken saatlerinden itibaren fabrika önünde toplanan işçiler, "Bu işyerinde grev var" yazılı pankartı astıktan sonra, davul zurna eşliğinde halaylar çekerek, sloganlar attılar. DİSK/Tekstil Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel Merkez Yöneticileri Mahmut Üniver ve Nazmi İncesoy ile Petrol-İş Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca'nın da katıldığı grev ilanı sırasında, çok sayıda jandarma fabrika kapısı önünde barikat kurdu.
Daha sonra işçiler ve sendikacılar, şehir merkezinde bulunan sendikanın önüne gitmek istediler. Bunun için servisleri kullanmak isteyen işçilere patron önce izin vermek istemedi. Ancak işçilerin, servis olmaması durumunda şehir merkezine yürüyerek gideceklerini söylemeleri üzerine olaya jandarma müdahale etti ve patronlar servisleri vermek zorunda kaldı.
Fabrikadan servislerle şehir merkezine gelen işçiler burada sendika binası önünde toplandı. Halaylar çekerek, "İşçi sendika omuz omuza", "Direniş var yılgınlık yok" sloganlarını atan işçilere hitaben konuşan Süleyman Çelebi, sadece ücretle ilgili değil, sendikal haklarının kabul edilmesi için de mücadele verdiklerini söyledi. Çelebi, "Bizleri bölmek, parçalamak isteyeceklerdir, fakat biz bütünlüğümüzü korumalıyız" dedi.
Patron grevi kırmaya çalışıyor
Grev sırasında görüştüğümüz işçiler, çalışma koşullarının çok kötü olduğunu, lavaboya bile izin kartlarıyla ve günde sadece iki defa gitme hakları olduğunu, zorunlu mesai uygulandığını ancak parasının ödenmediğini anlattılar.
Bu arada fabrika Genel Müdürü Ertan Engin'in grevi kırmak amacıyla bildiri dağıttığı ve işçilerin başka yerde çalışamayacağı tehditlerinin yapıldığı toplantılar düzenlendiği öğrenildi.
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu fabrikada 650 işçi çalışıyor. Koteks Tekstil adlı taşeron bir firmaya bağlı olarak çalışan işçiler on ay önce DİSK/Tekstil'de örgütlenmişti. İşveren eski asgari ücret (68 milyon TL) üzerinden ilk altı ay için yüzde 30, ikinci altı ay için yüzde 10 dayatırken, sendika net ücretin 100 milyon olmasını istiyor. Sendika ayrıca, 3 ikramiye, 4 gıda çeki ve geriye dönük 100 milyon lira talep ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Hükümet emekçinin ağzına

SONRAKİ HABER

24 Haziran mitingi için başvuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...