18 Haziran 2000 21:00

Çevre Bakanlığı zehirli varilleri

   umursamıyor

Paylaş
Çevre Bakanlığı zehirli varilleri
    umursamıyor
Sibel Hürtaş
Karadeniz kıyılarına 4 Aralık 1988 tarihinde vuran zehirli variller bölgede tehlike saçmaya devam ederken, Çevre Bakanlığı varillerin bertarafı için masrafları mazeret gösteriyor. Yıllardır variller yüzünden büyük tehlikelerle karşı karşıya bırakılan Sinoplular, yaptığı tüm çağrı ve tepkilere rağmen çözümsüzlüğünü sürdüren bakanlığın, varilleri İzaydaş Atık Yakma Tesisi'ne gönderme kararı ise çevre örgütleri tarafından "Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'in başka hesaplar peşinde olduğu" yorumlarına yol açtı.
152'si boş toplam 367 varil bugün Sinop Soğuksu'da eski bir karakol binasında tutuluyor. Çevre Bakanlığı 1998 tarihinde yaptığı incelemelerde deponun tamire ihtiyacı olduğunu belgelemişti. Ancak o tarihten bu yana Bakanlık tamirat için bir şey yapmadı. Konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Çevre Müsteşarı Doğan Taşdelen, "Tadilat gibi bir yaklaşımın kalıcı bir çözüm olmayacağı düşünülmüş, hem de depoda gerekli iyileştirmeler yapılsa dahi, yörede yaşayan halk varilleri kendi beldelerinde istemediğinden dolayı tadilatı şimdilik yapmadık" açıklamasını yapıyor.
Bakanlığın 'masraf' bahanesi
Taşdelen, variller için yurtdışındaki tesislere başvurduklarını belirterek, bu konu için bir Hollanda Firması olan AVR Intermational BV'nin teklifini uygun bulduğunu söyledi. Taşdelen, "yapılan değerlendirmelere göre, atıkların nihai bertarafa hazır hale getirilmesi ve nakliye masraflarıyla birlikte maliyetin yüksek bulunduğunu" savunuyor. Çevre Bakanlığı, masrafı bahane ederek yurtiçi firmalarından da teklif beklediklerini ilan ediyor. Ancak, Türkiye'deki tek atık yakma tesisi, depremin ardından 'geçici' olarak çalışmasına izin verilen İzaydaş Atık Yakma Tesisi.
Çevre Bakanlığı, daha önce eksikliklerinden dolayı lisans vermediği İzaydaş Atık Yakma Tesisi'ni çevre örgütlerinin baskısıyla kaçak çalıştırdığı için önce kapatmıştı. Ancak, tesis kapatıldıktan sonra meydana gelen deprem sonrasında Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'in ilk işi tesisi 'geçici' olarak açmak olmuştu. Depremin üzerinden 10 aya yakın bir zaman geçmesine rağmen hâlâ çalıştırılan tesise Aytekin, daha önce de iş bulma görevini üstlenmiş ve 29 Aralık 1999'da Florya'da ikiye bölünen Rus bandıralı Volganeft 248 adlı Bulgar fueloil taşıyan gemiyi buraya göndermişti. Şimdi de Sinop'taki varilleri buraya göndermeyi düşünen Çevre Bakanlığı'nın tesis hakkındaki tutumu kafa karıştırıcı. Sinop'taki varillerin buraya gönderilmesi ise İzmit ve çevresindeki çevre örgütleri tarafından Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'in İzaydaş'ı çalıştırma 'şevki'ne bağlanıyor.
Sinoplular tehlikede
Daha önce sık sık gündeme getirilen varillerin etkileri de çevre halkını tehdit edici boyutlara ulaştı. Kayıtlara geçen birçok ağaç, bitki ölümü ve zehirlenen su yataklarının yanı sıra variller yüzünden halk kanser tehlikesiyle de karşıya karşıya bırakılmış, bu yüzden birçok köy boşaltılmıştı. Yerli halk şu an bölgelerindeki zehirli varillerin de etkisiyle istediği verimlilikte ürün alamamaktan şikâyetçi. Ayrıca yeraltı sularının da bundan etkilendiğini söyleyen bölge halkı, Bakanlığın bir an önce varillere çözüm bulmasını bekliyor. Başta Greenpeace olmak üzere çevre örgütleri "İtalya'nın çöplüğü değiliz" diyerek, varillerin İtalya'ya geri gönderilmesini talep ediyorlar. Greenpeace konu hakkında gazetemize yaptığı açıklamada, Çevre Bakanlığı'nın ve hükümetin yıllardır bu konuda çözümsüz kaldığına dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

IMF milliyetçiliği

SONRAKİ HABER

Eğitimde tablo parlak değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...