17 Haziran 2000 21:00

1 milyon öğrenci üzülecek!

Yaklaşık 1.5 milyon üniversite adayı, bugün, ÖSS'de ter dökecek. Saat 09.30'da başlayacak sınavda adaylara sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşan test soruları yöneltilecek.

Paylaş
1 milyon öğrenci üzülecek!
Yaklaşık 1.5 milyon üniversite adayı bugün, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)'nda ter dökecek. ÖSS, Türkiye'de 144, Lefkoşa'da 1 olmak üzere, 145 sınav merkezinde yapılacak. Sınava 1 milyon 414 bin 820 aday girecek.
Adaylar, salona yerleştirme işlemlerinin ve kimlik kontrollerinin zamanında yapılabilmesi için en geç saat 09.00'da, sınava girecekleri salonun kapısında hazır bulunacaklar. Adaylar, sınava gelirken ÖSYM tarafından gönderilen sınava giriş ve kimlik belgesi ile fotoğraflı ve onaylı özel kimlik ve bir fotoğraflarını mutlaka yanlarında bulunduracaklar. Türbanlı adaylar da, kimliklerini ispatladıkları takdirde sınava alınacaklar. Sınav saat 09.30'da başlayacak. Sınavda adaylara sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşan test soruları yöneltilecek. ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker'in verdiği bilgiye göre, sorular geçen yıllardakinden farklı olmayacak. Adaylara, 180 civarındaki soru için 3 saat süre verilecek. Adaylar, ilk 1.5 saat içinde sınav salonunu terk edemeyecekler.
Sınav sonuçları
Sınav sonuçlarının temmuz ayının son haftasında açıklanması planlanıyor. Sınavı kazanabilmek için, 105 ve daha üzerinde puan almak gerekiyor. Lisans programlarına girebilmek için ise en az 120 puan almak gerekiyor. Adaylar, sınav sonuç belgeleri ellerine ulaştıktan sonra, eğer kazanmışlarsa tercihle ilgili işlemlere başlayacaklar.
Yurtlara başvurular
ÖSS tercih formunun arka sayfasında adayların yurt tercihlerini yazabilmeleri için Yurt-Kur başvuru formu da yer alacak. Adaylar, bir yükseköğretim programına yerleştikleri takdirde yurt isteyip istemediklerini, tercih formunda ayrılan yere yazarak kodlayacaklar.
ÖSS'yi kazanan adaylar, tercih formlarını 2-11 Ağustos 2000 tarihleri arasında lise ve dengi okul müdürlükleri veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerine teslim edecekler. Sınav sonucunda, yüksekokullara 112 bin 900, üniversitelerin lisans programlarına 166 bin 838, özel yetenek sınavı ile alan programlara 13 bin 615 olmak üzere, toplam 293 bin 353 öğrenci alınacak. Yabancı Dil Sınavı (YDS) da 25 Haziran 2000 tarihinde gerçekleştirilecek.
Sonuç önceden belli
Bu arada, Malatya Emek Gençliği, düzenlediği basın toplantısıyla, 1.5 milyon öğrencinin üniversite hakkının 3 saatlik bir sınava mahkum edilmesini kınadı. Maddi durumu iyi öğrencilerin lehine olan sınav sisteminin değiştirilmesini talep eden Emek Gençliği, sınavsız üniversite hakkı için mücadele çağrısında bulundu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Rus-Alman yakınlaşması
Yücel Özdemir
Avrupa Birliği'nin lideri durumundaki Almanya, dünya dış politikasında ABD'ye karşı ağırlığını artırmak için Rusya ile olan stratejik ilişkilerini geliştirmeye devam ediyor. Bir taraftan Rusya pazarını elde etmenin peşinde olan Almanya, Rusya'nın uluslararası politikadaki ağırlığını da yanına çekmenin hesaplarını yapıyor. Bu hesaplar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Almanya gezisi sırasında bir kez daha masaya yatırıldı ve gözden geçirildi.
Önceki gün Almanya ziyaretini bitiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya'dan istediği ekonomik ve politik desteği alarak ülkesine döndü. Gezisiyle ilgili olarak bir açıklama yapan Putin, "Almanya, Rusya için dünyanın en önde gelen ortağıdır" diyerek, bir bakıma, ABD'ye de mesafe koydu.
Almanya ziyaretinin her bakımdan olumlu geçtiğini açıklayan Putin, iki günlük ziyareti sırasında, Alman sermayesinden de istediği desteği aldı. Yeltsin döneminde, yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı Rusya'ya verdiği ihracat teminatlarını tamamen kaldıran Almanya, Putin'in ziyaretiyle yeniden ihracat teminatında bulundu. Görüşmeler sırasında Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, "Almanya-Rusya ilişkisinde yeni bir başlangıç yapmak istiyoruz" diyerek, ülkesinin tutumunu özetledi.
Putin ile Schröder arasında yapılan görüşmede ayrıca 4 milyar marklık ekonomik yatırımlar anlaşması da imzalandı. Yapılan açıklamada, Rus doğalgazının, Alman tekelleri Winthersl, Ruhrgas, Ferrostahl ve Salzgiter firmaları tarafından işletilmesi konusunda da görüş birliğine varıldı.
Anlaşmalardan sonra Başbakan Schröder, "Rusya'daki ekonomik gelişmelere bağlı olarak Alman ekonomisi bu ülkede çok önemli bir rol oynayabilir" diyerek, Alman sermayesinin Rusya pazarında aktif bir biçimde yer almaya hazır olduğunu söyledi. Ülkedeki ekonomik istikrarsızlıktan dolayı Alman sermaye çevrelerinin Rusya'ya yatırım yapmaya yanaşmadığını da söyleyen Schröder, butün bunların ortadan kaldırılması için Rusya'nın "modernleşmesi" gerektiğini, Almanya'nın bu konuda gerekli desteği vermeye hazır olduğunu özellikle vurguladı.
Almanya-Rusya ittifakı mı?
ABD Başkanı Bill Clinton'ın Rusya'ya yaptığı ziyaret sırasında, Füze Savunma Sistemi konusunda Clinton'a soğuk duş yaşatan Putin, Almanya'ya bu konuda ortak hareket etme teklifinde de bulundu. Putin'in, Avrupa, ABD ve Rusya'nın bu konuda ortak davranması biçimindeki teklifi, ziyarette, sorunun NATO-Rusya Konseyi'ne götürülmesi teklifi olarak yansıdı.
Putin'in ziyaretini değerlendiren Almanya'nın en büyük gazetelerinden Süddeutsche Zeitung, gezinin özellikle ekonomik alanda bir başlangıç olduğuna dikkat çekti. Gazete, Putin'in "Almanya bizim için dünyanın en önemli ülkesidir" biçimindeki sözlerini öne çıkararak, Almanya'nın bundan sonra Rusya'ya daha yakın davranacağını yazdı.
Berliner Zeitung'da yer alan haber analizde ise, Alman-Rus ilişkilerinin seyrinin, Kohl-Yeltsin döneminden farklılaştığını ve Schröder-Putin ilişkisiyle yeni bir seyir kazandığını yazdı. Gazete ayrıca, Almanya ile Rusya arasındaki ilişkinin "stratejik ortaklık" olduğuna dikkat çekti. Bu stratejik ortaklığın, daha çok ABD'nin etki alanın daratılmasına dair olduğu belirtiliyor. Ancak, bu iki "stratejik ortak"ın özellikle Balkanlar'da karşı karşıya geldiği, Kosova savaşı sırasında görülmüştü. Kosova'da insani yardım aldı altında savaşa giren Almanya, Rusya'nın Çeçenya'da yaptığı katliamlar konusunda Putin'e bir uyarıda bulunma gereği bile duymadı.
ÖNCEKİ HABER

Hem not, hem ÖSS mağduru

SONRAKİ HABER

Gaz bombası duvar resmini etkilemez!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...