17 Haziran 2000 21:00

BM Lübnan'ı hiçe sayıyor

İsrail birliklerinin Güney Lübnan'dan kısmen çekilmesinden sonra, BM tarafından alınan İsrail yanlısı kararlara bir yenisi eklendi.

Paylaş
BM Lübnan'ı hiçe sayıyor
İsrail birliklerinin Güney Lübnan'dan kısmen çekilmesinden sonra, BM tarafından alınan İsrail yanlısı kararlara bir yenisi eklendi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan hükümetinin itirazlarını görmezden gelerek, İsrail'in "işgal bölgesinden kesin olarak çekildiğini" açıkladı. Annan, böylece BM'nin 425 nolu kararına da tam olarak uyulduğunu ilan etti.
İlhak devam ediyor
Lübnan hükümeti, Annan'ın önceki günkü açıklamasına sert tepki gösterdi. Başbakan Selim Hoss, "tam ve kesin çekilme"nin söz konusu olmadığını belirterek, "İsrail, Lübnan topraklarının tümünden çekilmemiştir. Sınır noktalarında incelemelerde bulunan Lübnanlı ve uluslararası uzmanlar, sınır içinde hâlâ bazı İsrail askeri noktaları olduğunu saptadı. Ayrıca bir kısım Lübnan toprağı, bir ilhakı ima edercesine, İsrail denetimi altında kalmaya devam ediyor" dedi. Hoss, bu şartlar altında 425 Nolu karara tam olarak uyulduğunu söylemenin mümkün olmadığını vurguladı.
Lübnan'daki BM Gücü UNIFIL'in sözcüsü Timur Göksel ise, sınır teftişlerinin tamamlandığını, ama henüz "doğrulama sürecinin bitmediğini" kaydetti. BM kaynakları, Annan'ın İsrail'e cesaret veren sözlerinin, Lübnanlıları düş kırıklığına uğrattığını belirtiyor.
Kolay lokma
UNIFIL yetkilileri, sınır tespitinde 12 tartışmalı noktayı bir kez daha değerlendirmek gerektiği görüşünde. Lebanon Daily Star gazetesi muhabirleri de, gazetenin dünkü sayısında, ülke topraklarında halen İsrail askeri bulunduğunu gözleriyle gördüklerini yazdılar. Gazeteye konuşan bir Batılı diplomat, BM'nin "ciddi bir hata" içinde olduğunu dile getirdi. Adı verilmeyen diplomat, İsrail işgal birliklerinin, 1923'te çizilen ve 1949'da kesinleşen İngiliz-Fransız sınırına dek çekilmesi gerektiğini ifade etti. Diplomat, "BM'deki bazı Avrupalılar, Lübnanlıları itilip kakılacak kolay lokma olarak görüyorlar" şeklinde konuştu.Katil askerler aklandı
Öte yandan, İsrail ordusu, geçtiğimiz ay Güney Lübnan'daki bir BBC çalışanını katleden İsrail askerlerinin "suçsuz" olduğuna karar verdi. BBC tarafından yapılan açıklamada, karar kınandı ve saldırının Cenevre Konvansiyonu'na aykırı olduğu belirtildi. İngiliz yayın kuruluşu, İsrail'e karşı dava açabileceklerinin işaretlerini verdi.
İsrail'in geri çekilme işlemini tamamlamasından önce, 23 Mayıs tarihinde gerçekleşen saldırıda, BBC Ortadoğu muhabiri Jeremy Bowen'ın şoförlüğünü yapan Abed Takoush, bir İsrail tankından açılan ateşle yaşamını yitirmişti. İsrail ordusunun gerçekleştirdiği iç soruşturma sonucunda, tanktaki askerlerin gazetecileri "terörist grup" zannederek "trajik bir hata" yaptığı öne sürüldü. Soruşturmada, askerlerin "gerekeni yaptığı" iddia edildi.
BBC, İsrail ordusundan suçunu kabul edip özür dilemesini istiyor.
ÖNCEKİ HABER

MPD'den seçim zaferi

SONRAKİ HABER

Yüzlerce Iraklı bombardıman kurbanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...