17 Haziran 2000 21:00

MPD'den seçim zaferi

Ekvador'da IMF'ci sömürü düzenine karşı mücadele eden MPD (Demokratik Halkçı Hareket), yerel seçimlerde önemli bir başarı elde etti.

Paylaş
MPD'den seçim zaferi
Latin Amerika ülkesi Ekvador'da mayıs ayı sonunda yapılan belediye ve eyalet seçimleri, bütün ülkede anti-neoliberal eğilimin giderek güç kazandığını gösterdi. Seçimlere, diğer ilerici partilerle birlikte blok olarak giren MPD (Demokratik Halkçı Hareket), gericiliğin karalama kampanyalarını püskürterek kapatılma tehlikesini bertaraf etmenin yanı sıra, önemli bazı kentlerin belediye başkanlıkları ve eyalet yönetimlerini de ele geçirdi.
11 belediye başkanlığı kazanıldı
Toplam 22 eyaletten 11'inin merkez kentlerinin belediye başkanlıklarını; MPD, Pachakutik ve PSE partilerinin oluşturduğu blokun adayları kazandı. Pasifik kıyısındaki Esmeralda ve Canar eyaletlerinde MPD adayları, sağın güçlü adaylarını devirerek büyük bir moral ve siyasi başarı elde ettiler.
21 Ocak genel halk hareketinin ardından işbaşına gelen ekibin, gidenlerin politikalarını aynen devam ettirdiği ülkede, yerel seçimler öncesinde geniş ve ciddi bir kampanya başlatılmıştı. IMF ve Dünya Bankası dayatmaları sonucunda ekonomide dolarizasyona gidilirken, iki yıldan beri halk muhalefeti nedeniyle hayata geçirilemeyen emek düşmanı planların uygulanacağı açıklanmıştı.
Başta eğitim sektörü olmak üzere birçok sektörde geniş tepki yaratan bu planlar şimdilik bekletiliyor. Bundan bir ay önce bir günlük genel eylem düzenleyen eğitim emekçileri sendikası, binlerce öğretmen ve öğrenciyi harekete geçirdi. Öğretmenlerin eylemleri halen devam ediyor.
Karalamalar boşa çıkarıldı
Hükümetin sosyal hakları ortadan kaldıran uygulamaları, yerel seçim kampanyaları boyunca geniş bir biçimde teşhir edildi. Seçim sonuçları, halk hareketi açısından oldukça olumlu oldu.
Özellikle, petrol ve enerji sektörünün kalbi olan Esmeralda ve Canar eyaletlerinde gericiliğin MPD'yi karalama kampanyası, düzmece suçlamalarla partiyi kapatma tehditlerine dek ulaşmıştı. Emek hareketi güçleri bu tehditleri boşa çıkarırken, ocak ayaklanmasında gösterdikleri başarıyı sandığa taşımasını bildiler.
Ekvador'da 22 eyaletten 11'inin merkez yönetimlerinin kazanılması halk için önemli bir moral kaynağı olurken, önemli eyaletlerden birinin başkanının muhalif bloktan seçilmesi, neoliberal politikalara vurulan büyük bir darbe oldu.
MPD değerlendirmesi
28 Mayıs'ta yapılan seçimlerden sonra, yerel seçim sonuçlarını değerlendiren MPD yönetimi şunlara vurgu yaptı:
"Kongre ve mecliste yönetim aygıtı olduğu gibi duruyor, ancak eyaletlerde ve birçok kentte alttan yükselen halk hareketinin başarıları sonucunda yerel yönetimlere gelme başarısı gösterildi. Buralardan IMF'ye ve halk düşmanı politikalara karşı mücadeleyi örgütleme ve yükseltme görevleriyle karşı karşıya bulunuyoruz.
Önümüzdeki görevlerin başında, değişik halk kesimleri arasında kurulan seçim ittifakı blokunu daha da geliştirmek, geniş bir emekçi cephesine doğru yol alarak bu sömürü ve soygun düzenini sona erdirmek var. Bunun için halk cephesi ve halk parlamentosu oluşumlarını daha da güçlendirmeli, ittifaklarımızı sağlamlaştırmalıyız. Seçimler dolayısıyla kurduğumuz platformları daha da ileriye taşımalıyız. Bu hedefler ışığında önümüzde tutmamız gereken halkalardan biri de, Ekvador işçi ve emekçi hareketine günlük bir gazete yaratmaktır. Bu hedefe de, emekçi halkımıza ve dünya emek güçlerine dayanarak ulaşacağımıza inanıyoruz."
Ekvador'da seçimlerde yerlilerin yerleşim bölgelerinin birkaçında ise, önemli sayıda boş oy ve oy kullanmama tavrı göze çarptı. Bu durumun nedeninin, halk hareketini sonuna kadar götürmede gerekli kararlılığı göstermeyen yerli örgütlerin protestosu olduğu belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Orman alanını zengine villa yaptılar

SONRAKİ HABER

BM Lübnan'ı hiçe sayıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...