16 Haziran 2000 21:00

Patron işçi kırıyor, sendikacı 'çaresiz'!

Petrol-İş Şube Başkanı SASA'da 91 işçiyi işten atan Sabancı Holding'e karşı yapacak bir şeyleri olmadığını söyledi.

Paylaş
Patron işçi kırıyor, sendikacı 'çaresiz'!
Halil İmrek
Sabancı Holding'e ait SASA'da iplik bölümlerinin tasfiye edilmesi ve 91 sendikalı işçinin işine son verilmesi hakkında işyerinde örgütlü olan Petrol-İş'in 'bir şey yapamayacağı' açıklandı. Sendikanın Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca, işten atılmalara karşı yapacakları herhangi bir şey olmadığını, patronun işletmelerini kapatmasına karışamayacaklarını söyledi.
Kabaca, sadece işten atılanlar arasında bulunan ve emekliliği dolmayan işçilerin, fabrika genelinde emekliliği dolanlarla yer değiştirmemesine karşı çıkarak, Sabancı'nın iplik bölümünü zaten grevden önce kapatmak istediğini söyledi.
Grev öncesi işverenin 10 tane ARCT makinasını taşıdığını bugün ise kalan 7 makineyi de götürdüğünü belirten Kabaca, "Kötü olan ARCT makinelerinin yanında BARMAG ve RITEER makinelerinin de götürülmüş olmasıdır. Bu da göstermektedir ki aynı makinelerden geri kalanlar da götürülecek" dedi. Kabaca, böylece bu bölümlerin tamamen kapanacağının altını çizdi.
Bu durum karşısında yapacak bir şey olmadığını savunan Kabaca, bütün bunları patronun işyerine ilişkin düzenlemeleri olduğunu karışamayacaklarını söyledi.
Düşük maliyet peşindeler
SASA'da patronun düşük işçi gücü isteyen üretime yönelmek istediğini, tekstüre iplik, gibi bölümleri kapattığını söyleyen Kabaca, "İşçi maliyetlerinin fazla olduğu bölümleri organize sanayi sitesine taşıyorlar" dedi. Kabaca, işçilerin 7. ayda katsayılarının artacağını ve daha fazla tazminat alacaklarını bilen patronun bu süreye 15 gün kala işçi çıkarmasının bilinçli olduğunu belirtti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Çankaya Belediyesi'nde yönetim
   anlaşmaya yanaşmıyor
Sultan Özer
DİSK'e bağlı Genel-İş'in örgütlü olduğu CHP'li başkan yönetimindeki Çankaya Belediyesi'nde yaklaşık 1900 işçi adına yürütülen toplusözleşme görüşmeleri, arabulucu aşamasında olmasına rağmen sürüyor. Genel-İş Çankaya-Gölbaşı Şubesi Başkanı Muharrem Topalak, şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri önceki gün akşam saatlerinde işveren ile yeniden görüştü. Belediye Başkanı Haydar Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Ufuk Aksoy'un katıldığı görüşmede, yemek ücreti dışında anlaşma sağlanamadı.
Şube Başkanı Muharrem Topalak, anlaşma sağlayamadıkları, "Sözleşmenin Güvencesi" (7.madde); "İşverenin, işini kendi işçilerine yaptırma zorunluluğu" (28. madde); "Vardiya usulü çalışma" (37.madde); "Taban ücreti, ücret zammı" (43-44. madde); "Çocuk-öğrenim-aile yardımı" (52. madde); "Öğle yemeği, yemek yardımı" (53. madde); "Süpürge tazminatı" (54.madde); "Kültürel çalışmalar" (60. madde); "Hafta tatili-çalışma ücreti" (69 madde) ve "Hasar ve Zarar Tespiti Kurulu" (80.madde) maddelerini yeniden görüştüklerini, ancak sadece yemek ücreti konusunda anlaştıklarını söyledi. Yemek ücretinin birinci yıl için 1 milyon 400, ikinci yıl için 2 milyon lira olduğunu belirten Topalak, kendileri için çok önemli olan 7 ve 29'uncu maddelere işverenin yanaşmadığını bildirdi. İş-verenin, "Özelleştirme ya da taşeronlaştırma yapmayacağız. Bize güvenmiyor musunuz?" dediğini aktaran Topalak, "Buna rağmen bu iki maddeyi imzalamıyorlar" dedi. İşverenin yüzde 25 artışın üstüne çıkmadığını belirten Topalak, "Yüzde 25'i hiç tartışmayacağımızı kendilerine ilettik" dedi.
Belediye yönetiminin, "İller Bankası katkı paylarının verilmediğinden" yakındığını, Bayındırlık ve İskân Bakanı MHP'li Koray Aydın'ın MHP'li belediyeleri doğal afet bölgesi ilan edip, kendilerinden kesilen payları da oralara aktardığını söylediğini aktaran Topalak, "Madem öyle siz de uygulamaları protesto edin, biz de size destek verelim dedik" diyerek, kaynak sorununun sorumlusunun işçi ve memurlar olmadığının da altını çizdi.
Önümüzdeki hafta grev kararını asacaklarını hatırlatan Topalak, işverenin zaman istediğini ve bugün yeniden görüşeceklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

En büyük aklayıcı DSP

SONRAKİ HABER

Orman alanını zengine villa yaptılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...