16 Haziran 2000 21:00

Opel'de şalterler indi

Almanya'daki Opel fabrikalarında geçtiğimiz ay başlayan işçi eylemleri devam ediyor.

Paylaş
Opel'de şalterler indi
Almanya'daki Opel fabrikalarında geçtiğimiz ay başlayan işçi eylemleri devam ediyor. Avrupa otomobil pazarında ortak çalışma kararı alarak bazı bölümleri birleştiren GM ve Fiat tekellerinin önümüzdeki döneme ilişkin planlarına karşı işçiler direnişe geçti. Geçtiğimiz mayıs sonunda başlayan iş bırakma eylemleri son bir hafta boyunca her gün gerçekleşti. Bochum'daki işçiler, eylemlerin başını çekmeleri nedeniyle Opel patronların asıl hedefi haline geldiler.
Günde 50 milyon zarar
Çarşamba günü çeşitli aralıklarla birçok kez iş bırakan Opel işçileri önceki gün ise üç vardiya boyunca iş bıraktı. Toplam 13 bin 500 işçinin iş bırakmasıyla Avrupa'nın diğer şehirlerindeki Opel fabrikalarında da üretim yapılamaz hale geldi.
Ruhr Havzası'nda yayınlanan WAZ gazetesine demeç veren bir Opel sözcüsü, Bochum'daki grevler nedeniyle günde 50 milyon mark zarar ettiklerini açıkladı. Sadece perşembe günü Bochum'da 2 bin arabanın üretilmediğini bildirildi.
Anlaşma sağlandı
Verilen birçok sözü yerine getirmemekle ünlü Opel patronlarına, "Söz değil yazılı anlaşma istiyoruz" diyen işçiler, hedeflerine kısmen ulaştılar. Önceki gece saat 22.00 sularında, öğle ve gece vardiyasının hazır bulunduğu bir toplantıya gelen İşyeri Temsilciliği Başkanı Jas-zczyk, Fiat ve GM arasında planlanan işbirliğin engellenemediğini, ancak yeni şirkete iki tekelin yanısıra Opel'in de ortak olduğunu bildirdi. Bu yeni şirkete GM'nin yüzde 30, Opel'in ise yüzde 20 ortak olacağını söyleyen Jaszczyk, "Yeni şirkete devredilecek 4 bin arkadaşımızın tüm hakları aynen geçerli olacak. Ayrıca Opel İşyeri Temsilciliği olarak yeni şirkete sürekli müdahale etme şansını elde ettik" dedi.
ÖNCEKİ HABER

AB özüne dönüyor!

SONRAKİ HABER

Ekvador'da genel grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...