15 Haziran 2000 21:00

Yolumuz onların yolu

15-16 Haziran direnişinin 30. yıldönümü, İzmir ve Adana'da yapılan basın açıklamalarıyla kutlandı. Hak ve özgürlüklerin mücadele vermeden kazanılamayacağı belirtilen açıklamalarda, "Sermayenin saldırılarına karşı çıkabilmek için 15-16 Haziran direnişçilerinin açtığı yolda ilerlemeliyiz" denildi.

Paylaş
Yolumuz onların yolu
İşçi sınıfının, 15-16 Haziran 1970'te, sendikal hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmasına karşı gerçekleştirdiği büyük direnişin yıldönümü, dün kutlandı. Yapılan açıklamalarda, direnişin bugünkü mücadeleye ışık tuttuğu belirtilerek, bunun da işçilerin birliğini sağlamaktan geçtiği vurgulandı.
İzmir'de DİSK Bölge Temsilciliği önünde toplanan 100 kişi, sloganlarla Bölge Çalışma Müdürlüğü önüne yürüdü. Bölge Temsilcisi Musa Çam, burada yaptığı açıklamada, "15-16 Haziran direnişi, hakların ve özgürlüklerin mücadele vermeden kazanılamayacağını göstermiştir" dedi.
1970'de hayata geçirilmek istenen sistemin bugün çok daha gelişmiş bir şekilde uygulandığını belirten Çam, yasakçı sendika ve toplusözleşme yasalarının demokratik bir içerikle yeniden oluşturulması için sabırla mücadele edeceklerini söyledi.
Dev Maden-Sen ve BTS'nin de destek verdiği eylemde İzmir Bölge Çalışma Müdürü Rıfat Yüce ziyaret edilerek, DİSK'in 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'ndaki değişiklik taleplerini içeren bir dosya verildi.
Bildiriler dağıtıldı
Adana'da da 15-16 Haziran direnişinin yıldönümü nedeniyle, direnişi anlatan bildiriler, önceki gün ve dün fabrika çıkış ve girişlerinde okundu. DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği tarafından dün yapılan basın toplantısında ise kazanımlar için mücadelenin süreceği bildirildi. DİSK'e bağlı sendika yöneticilerinin de katıldığı basın toplantısında konuşan Bölge Temsilcisi Yusuf Yürekli, Türkiye işçi sınıfının 1970'te kendisini yıkmayı hedefleyen planları darmadağın ettiğini, ancak 12 Eylül darbesiyle sendikal özgürlüklerin alabildiğine kısıtlandığını söyledi.
Yola devam
DİSK Kocaeli Bölge Temsilcisi İsmail Gürel de işçilerin 30 yıl önce gerçekleştirdikleri eylemlerin, ekonomik ve demokratik talepleri içerdiğini ve bugün yaşanan sendikal sürece ışık tuttuğunu belirtti. Gürel, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün sahip olduğumuz tarihsel deneyim, bizlere aynı kararlılıkla yolumuza devam etmemiz için güç veriyor" denildi.
KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Bedriye Yıldızeli de "Sermayenin saldırılarına karşı çıkabilmek için 15-16 Haziran direnişçilerinin açtığı yolda ilerlemeliyiz" diye konuştu. DİSK/Tekstil Genel Sekreteri Ali Yılmaz ise yaptığı açıklamada, yıldönümlerinde içi boş nutuklar atmanın zamanının geçtiğini belirterek, "Somut çözümler üretmenin, somut eylemlerle harekete geçmenin zamanı geldi, geçiyor bile" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Yüce Divan örtüsü

SONRAKİ HABER

Tarihe karşı suç işleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...