15 Haziran 2000 21:00

SASA'da işçi kıyımı

Adana'da kurulu Sabancı Holding'e bağlı Sentetik Elyaf ve İplik Fabrikası (SASA)'nda toplusözleşmenin imzalanmasının üzerinden çok geçmeden...

Paylaş
SASA'da işçi kıyımı
Adana'da kurulu Sabancı Holding'e bağlı Sentetik Elyaf ve İplik Fabrikası (SASA)'nda toplusözleşmenin imzalanmasının üzerinden çok geçmeden, sendikasızlaştırma girişimleri başladı. İplik bölümünde çalışan 91 işçi, dün işten atıldı. Grev sonucunda 137 taşeron işçisini kadroya alınmasını da içine sindiremeyen SASA patronunun, daha yüksek ücret alan eski işçileri işten atması dikkat çekti. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, bir süre önce yaşadıkları grevde "iyi-kötü bazı kazanımlar elde ettiklerini" belirterek, "Şimdi o kazanımlarımıza gölge düşürmek istiyorlar" dedi.
Tamamı eski ve sendikalı olan atılan işçilerin çalıştığı iplik bölümündeki makineleri kapatan ve grevden sonra da hiç çalıştırmayan SASA patronu, fabrikasını daha düşük ücretle işçi çalıştırılan tekstil işkolunda göstermek istiyor.
"SASA kimya sektöründe bir işyeri ve bizim sektörümüzdeki ücretler diğer sektörlere göre bir miktar daha iyi. İşveren şunu söylüyor: 'Ben burada iplik üretiyorum, bizim işkolumuz tekstildir. Tekstilde ücretler düşük, sizin sektörünüzde ise yüksek. Ben de başımın çaresine bakıyorum'. Daha önce de bazı bölümleri kapatarak makineleri Adana Sanayi Bölgesi'ne taşımıştı" diyen Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, son yaşanan kıyımın da işverenin sendikasızlaştırma ve düşük ücretle işçi çalıştırma isteğinin sonuçları olduğunu ifade etti.
Yeni kıyım listeleri
SASA'da 16 Mayıs'ta başlayan ve 12 gün süren grevin ardından 137 taşeron işçisi kadrolu ve sendikalı olmuştu. İşçilerin bu kazanımının acısını çıkarmak isteyen Sabancı'nın yeni kıyım listeleri hazırladığı öğrenildi. SASA'da öncelikle yıllık izinlerini kullanmayan işçilere fazla tazminat ödememek ve üretimin aksamayacağı kadar işçi atmak için her hafta dönüşümlü olarak 50 işçi "zorunlu ücretli izne" çıkarılıyor.
ÖNCEKİ HABER

Üretici 6 Temmuz'a hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Adana'da belediyelerde ortak eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa