14 Haziran 2000 21:00

Patlama fiyatlarda oldu

1999'u 'ölü yıl' ilan eden turizmciler, 2000 yılında patlama yapmaya hazırlanıyor. 10 milyon turist hedefleyen sektör, ilk patlamayı fiyatlarda yaptı. Yüzde 300'lere varan zamlar yapılıyor, bir hafta içinde yapılan zammın oranı yüzde 20'yi buluyor.

Paylaş
Patlama fiyatlarda oldu
Geçen yıl büyük bir kriz yaşayan turizm sektörü, bu yıl "patlama" yapmaya hazırlanıyor. Patlamanın sonucunun ne olacağı ise şimdiden belli. Hem Türk lirası üzerinden, hem de Dolar bazında yaşanan büyük artışlar nedeniyle, geçen yıl "ucuz tatil" olanağı bulan yerli turistlerin bu yıl tatil şansı yok gibi.
Okulların kapanması da fiyatları etkiliyor. Son bir haftada fiyatlarda yüzde 20'ya varan artışlar yaşandı. Turizm Haber Ajansı-Turistik Ajans'ın iç turizm pazarı ile ilgili yaptığı araştırmaya göre, iç turizmde beklenen hareketlenme öncesinde kimi tesisler fiyatlarını haftalık bazda yüzde 90'a varan artışlar yaptı. Yıllık bazda ise yüzde 300'ü aşan oranlarda zamlar söz konusu.
Fiyat her türlü arttı
Dolar üzerinde yapılan fiyat hesaplamalarında da artış söz konusu. Döviz bazlı fiyatların yıllık artışı da yüzde 50'nin üzerinde. Çeşitli bölgelerdeki tesislerin geçen yılın Haziran ayında iç turizmde uyguladıkları fiyatlar, bu yılın Haziran ayı ile karşılaştırıldığında, bazı tesislerin fiyatlarını yüzde 300 artırdığı görülüyor.
Yüzleri gülüyor
Tesis sahipleri, bu yıl yaşanan fiyat artışlarını, "ölü yıl" dedikleri 1999 yılında fiyatların çok düşük olmasına bağlıyor. Yani, bu yılki fiyatların pahalı olmadığını, asıl geçen yılın fiyatlarının düşük olduğunu savunuyorlar ve "Bu yıl yüzümüz gülüyor" diyorlar.
10 milyon turist hedefi
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy'un açıkladığı verilere göre; turizmcilerin bu yılki hedefi, 10 milyon turist, 7.5 milyar dolar gelir. Bu hedef, 1999'a göre, yüzde 40 ila 45 arası bir artışa denk düşüyor. 1999'da 7.5 milyon turist ile sektör 1994'ten bu yana en "kötü" yılını yaşamıştı.
ÖNCEKİ HABER

Birliğin gücü sınırsızdır!

SONRAKİ HABER

Almanya kendi evini süpürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...