14 Haziran 2000 21:00

Barodan mafya uyarısı

İzmir Adliyesi'nin parça parça, henüz inşaatı tamamlanmayan yeni binasına taşınması, İzmir Barosu'nun tepkisine neden oldu.

Paylaş
Barodan mafya uyarısı
İzmir Barosu, Konak'ta bulunan İzmir Adliyesi'nde yargılama faaliyetinin tıkanma noktasına geldiğini bildirerek, adliyenin, eksiklikleri tamamlandıktan sonra yeni binasına taşınmasını istedi.
İzmir Barosu Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan İzmir Barosu Başkanı Avukat Çetin Turan, Bayraklı semtinde yapımı devam eden yeni adliye binasının inşaatının 10 yılı aşkın süredir devam ettiğine dikkat çekerek, yetkilileri eleştirdi. "Baromuz, bu akıl almaz gecikmeye karşı sürekli olarak ilgilileri uyarmış, yargılama faaliyetinin durduğu noktada mafyanın güçleneceğini dile getirmiş, her platformda inşaatlara dikkat çekerek bir an önce tamamlanmasını istemiştir" görüşünü dile getiren Avukat Turan, bugünlerde gündeme getirilen "kısmi taşınma"nın çözüm olmadığına dikkat çekti. Baro olarak kısmi taşınmanın yanlışlığını her platformda dile getirdiklerini vurgulayan Avukat Turan, "Taşınma günleri yaklaştıkça ve taşınılan mekân şekillenmeye başladıkça tespitimizin haklı olduğu daha net olarak ortaya çıkmış, bu biçimiyle taşınmanın hukuk mahkemelerini tıkayacağı anlaşılmıştır" uyarısında bulundu.
Savunma göz ardı edildi
Taşınılan mekânın, boşaltılan yerden daha geniş olmadığına dikkat çeken Avukat Turan, şu eleştiride bulundu: "Taşınılan mekân, boşaltılan yerden daha geniş değildir. Ticaret mahkemeleri tek hakimli olarak planlanmıştır, bu büyük bir yerleşim güçlüğü ve alan savrukluğu yaratmıştır, yeni hukuk mahkemeleri açılamayacaktır. Teknik donanımda bir yenilik yoktur ve bilgisayarsız, mevcut daktilo makineleri ile tutanak tutulacak, karar yazılacaktır. Yer kalmadı diye 4000 avukatı temsil eden İzmir Barosu'na yer verilmemiş, düşünülmemiştir. Yeni düzenlemede savunmaya yer yoktur. Bu tür bir taşınma bütün bu olumsuzluklara ek olarak en az 15 yıl sürecek bölünmüş bir adliye anlamına gelecektir."
Uyarılar dikkate alınmadı
Dikkat çektikleri tüm sakıncalara karşın, 14-16 Haziran günlerinde İzmir Adliyesi'nin hukuk mahkemelerinin yeni inşaat mahalline taşınacağına ilişkin "bakanlık oluru"nun ellerine ulaştığını kaydeden İzmir Barosu Başkanı Avukat Turan, "8 Haziran Perşembe günü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak inşaat mahallinde tespit yaptırdık. Üç kişilik bilirkişi heyeti tarafından verilen 12.06.2000 tarihli rapor, bu taşınma çılgınlığının bir başka vahim boyutunu açığa çıkarmıştır. Ancak, baro olarak, girişimlerimiz yanıtsız bırakılmıştır. Yaratılan durumun sorumluluğu kimsenin kaldıramayacağı kadar ağırdır" açıklamasında bulundu.
Güvenlik önlemi yok!
Hukuk mahkemelerinin taşındığı blokun tamamlanmadığını, hiçbir güvenlik önlemi alınmadığını belirten Turan, binada hayati tehlike bulunduğunu ve oturma raporu olmadığını kaydetti. "Oturma raporu olmayan bir binaya taşınmak yasaları ihlaldir" diyen Turan, Konak Belediyesi'nin, "binanın bu durumuna oturma raporu verilmeyeceği" yönünde yazısı bulunduğunu hatırlattı. Turan, bir soru üzerine, protesto amacıyla duruşmalara girmeme gibi bir kararları olmadığını sözlerine ekledi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İstanbul metrosu gün sayıyor
İstanbul'da uzun yıllardır büyük özlemle beklenen ve özellikle kent merkezinde yaşanan trafik sorununa çözüm olarak görülen metro, yaz sonunda hizmete girecek Taksim-4. Levent hattı ile yaşama geçiyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri, yaptıkları açıklamada, 1992 yılında yapım çalışmaları başlayan metronun, Taksim-4. Levent hattının tamamlanmak üzere olduğunu söylediler. Metro çalışmalarını "2023 konsepti" içinde yeni hatlar planlayarak devam ettirmek istediklerini belirten yetkililer, "Yenikapı bu oluşumda bir raylı sistem ulaşım merkezi olacaktır. Hizmete devam eden tramvay hatları Yenikapı'ya uzatılacaktır." diye konuştular.
İBB'den alınan bilgiye göre, Taksim-4. Levent Hattı arasında hizmet verecek İstanbul metrosunun fiili çalışmaları 1992 yılında başladı. Metro çalışmaları, Taksim-4. Levent, Taksim-Unkapanı, Unkapanı-Yenikapı arasında devam ediyor. Taksim-4. Levent arası metro hattının kaba inşaatı bitirildi, elektromekanik ve mimarı işleri ise sürüyor. Bu hatta deneme seferlerine de başlandı. Metro araçları tek istikamette saatte 70 bin yolcu taşıyabilecek.
180 milyon dolarlık keşif bedeli olan metronun Taksim-4. Levent arası elektromekanik, mimari ve demiryolları işleri için projede yaklaşık 50 milyon dolarlık bir keşif artışı oldu.
ÖNCEKİ HABER

Bergama köylüleri kararlı

SONRAKİ HABER

Fotoğrafı hatırlatmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa