14 Haziran 2000 21:00

Kamu bankalarına adım adım tasfiye

Bakanlar Kurulu, kamu bankalarının özelleştirilmesini öngören yasa tasarısını bu hafta gündemine alıyor. Hazine yetkilileri tarafından hazırlanan tasarıda, kamu bankalarının özel hukuk hükümlerine göre yeniden yapılandırılması öngörülüyor ve özelleştirilmeleri gerektiği savunuluyor.

Paylaş
Kamu bankalarına adım adım tasfiye
Hükümet, emekçilerin tepkisine rağmen IMF ve Dünya Bankası'nın politikalarını birer birer uygulamaya devam ediyor. Emekçi düşmanı birçok uygulamaya imza atan 57. hükümet, bu sefer de kamu bankalarının özelleştirilmesini öngören yasa taslağını gündemine alıyor.
Kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin çerçeve yasa taslağının, bu hafta, Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.
Hazine yetkililerinden alınan bilgiye göre, Hazine tarafından çerçeve yasa taslağı ile ilgili olarak tüm kamu bankalarının görüşlerinin alındığı ve taslağa son şeklinin verildiği öne sürülüyor. Yetkililer, tüm çalışmaların tamamlandığını ve taslağın Bakanlar Kurulu'na sunulmaya hazır bir hale getirildiğini vurguluyorlar. Çerçeve yasa taslağı, "banka yönetimlerinin özerkleştirilmesi ve yönetimlerin daha bağımsız bir şekilde, serbest ticaret kurallarıyla, kârlılık-verimlilik esasına göre çalıştırılmasını" öngörüyor.
Yine 'özel hukuk'
Özel hukuk hükümlerine göre çalışması sağlanacak olan bankaların, kamu yükümlülükleri aşamalı olarak azaltılacak ve Hazine'den alacakları görev zararları bir ödeme takvimine bağlanacak.
Yeniden yapılanma sırasında çalışanlardan gelen tepki de göz önüne aılanarak banka personeline özel sektör düzeyinde ücret imkânı sağlanacağı, emekliliği gelmiş olan personel için de emekliliği özendirici imkânlar sunulacağı ifade ediliyor. Personel ve Yönetim Kurulu'nda, bankaların ilk genel kuruluna kadar herhangi bir değişiklik yapılamayacak.
Dünya Bankası ve Hazine yetkililerine göre, Ziraat Bankası'nın yapısı ve kamu hizmetlerindeki yeri dikkate alındığı için, ilk aşamada yalnızca özerkleştirilmesi yeterli görünüyor. Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu, yaptığı açıklamada, bankanın, Merkez Bankası'ndan sonra, başında Türkiye Cumhuriyeti bulunan tek Türk bankası olduğunu belirterek, "Ziraat Bankası, yurtiçinde ve yurtdışında halkına bankacılık hizmeti götüren bir bankacılık misyoneridir" dedi. Ziraat Bankası'nın kamudaki yerine ve önemine dikkat çeken Tunaboylu, bankanın, devlet adına, 45 çeşit işlem yaptığını hatırlatarak, "Devletin hâlâ, Ziraat Bankası'na ihtiyacı var. Biz üzerimizdeki bu hizmetleri azaltmayı değil, en iyi şekilde yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Özelleştirme sırası
Tarım kesiminin, kredi açmak için ayrı bir teşkilatlanma ve bu konuyla personel istihdamı gerektiğine işaret eden Tunaboylu, tarımın yapısının farklı olması sebebiyle, diğer bankaların bu kesime yönelmelerinin şimdilik olanaklı görünmediğine dikkati çekti. Ziraat Bankası'nın, tarım kredilerinde rakipsiz olduğunu ve bu misyonunu sürdüreceğini vurgulayan Tunaboylu, özerkleşmesi durumunda da bu durumun değişmeyeceğini söyledi.
Yetkililer, özelleştirme sürecinde, Emlakbank'ın en kolay özelleştirilebilecek banka olduğunu belirterek, bu bankanın bankacılık ve konut kısımlarının ayrılarak özelleştirilebileceğini vurguluyorlar.
Vakıfbank için de ayrı bir yasa taslağı olacağını belirten yetkililer, Vakıfbank'ın da, Emlakbank'tan sonra kolayca özelleştirilebileceğini ifade ediyorlar. Halkbank'ın, Ziraat Bankası'na benzer bir yapılanma içinde olduğunu hatırlatan yetkililer, bu bankanın da özelleştirilmesinin zor olduğunu, bu nedenle Halkbank'ın özelleştirme sürecinin uzun bir süreç alabileceğini kaydediyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Nijeryalı işçiler IMF'yi püskürttü

SONRAKİ HABER

Yüce Divan manevraları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...