14 Haziran 2000 21:00

Türkiye 'hazır asker'

Birleşmiş Milletler'in insani gerekçelerle dünyanın dört bir yanındaki ülkelere müdahale etmek amacıyla oluşturduğu 'Hazır Barış Gücü'ne Türkiye de katıldı.

Paylaş
Türkiye 'hazır asker'
Türkiye, BM bünyesinde oluşturulan 'Hazır Barış Gücü'ne katılma kararı aldı. Türkiye'nin katılımıyla ilgili 'ortak niyet beyanı' dün BM daimi temsilcisi Büyükelçi Volkan Vural ile BM Genel Sekreter Yardımcısı Bernard Miyet arasında imzalandı. Böylece Türkiye, dünyanın çeşitli kriz bölgelerindeki sıcak çatışmalara, BM şemsiyesi altında ve emperyalizmin çıkarları doğrultusunda müdahale edecek.
Silah harcamaları artıyor
Öte yandan, dünyada geçen yıl askeri harcamaların yüzde 2,1 oranında arttığı bildirildi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayımlanan raporda, soğuk savaşın sona ermesinden sonra silahlanmaya ayrılan payın düştüğü, ancak geçen yıl askeri harcamaların artış kaydederek 780 milyar dolara yükseldiği belirtildi. İlk sıradaki ABD'nin, 1998'de 256,1 milyar dolar olan askeri harcamalarının 1999'da 259,9 milyar dolara yükseldiği kaydedilen rapora göre, ABD en yakın takipçisi Japonya'ya bu konuda fark atmış durumda.
Türkiye istikrarlı!
Raporda, Türkiye'nin geçen yıl 9,6 milyar dolarla askeri harcamalar sıralamasında 13. olduğu vurgulandı. Rapora göre, 1999'daki askeri harcamaları, dünyadaki toplam harcamaların yaklaşık yüzde 1'ini oluşturan Türkiye'nin 1998'deki harcamaları 8.1 milyar dolardı. Raporda, askeri harcamalar toplamının, 10 yıl önceye göre üçte bir oranında azalmakla birlikte, dünyadaki gayri safi ulusal gelir toplamının yüzde 2,6'sı olduğu, bunun da dünyadaki kaynakların önemli bir bölümünün silahlanmaya ayrıldığını gösterdiği kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

Metroda aktarma eziyeti

SONRAKİ HABER

Microsoft temyize gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...